Стотици българи почитат героинята Мара Бунева

Общество

13-01-2013, 11:00

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тя разстрелва сърбин българомъчител и се самоубива

Стотици българи се очаква да посетят Скопие днес, за да се поклонят пред паметната плоча на българската революционерка Мара Бунева по повод 85-та годишнина от смъртта ѝ, съобщават от ВМРО.

Днес по обед в църквата „Св. Димитър" в македонската столица ще се проведе панихида за Мара Бунева, организирана от Българския културен клуб - Скопие.

Като част от програмата, на лобното място на революционерката, намиращо се на кея на река Вардар, ще бъдат положени венци и цветя. Заради провокации на българофоби, в Скопие ще бъдат засилени и мерките за сигурност.

Организаторите се надяват, че проявата ще бъде една от първите стъпки за практическо реализиране на Резолюцията на Европейския парламент, относно прогреса на Република Македония, където настоятелно се препоръчват съвместни чествания на исторически събития, представляващи част от общата история със съседните страни.

Мара Бунева е известна като борец за свобода и героиня заради борбата си срещу сръбската окупация на Вардарска Македония.

След произнасянето на тежките присъди над подсъдимите студенти в края на декември 1927 година, на 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва Велимир Прелич в центъра на Скопие на стария Камен мост на Вардар, след което се прострелва в гърдите. Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.“
Тя умира на следващия ден от раните си.