Антибългарската кампания на Македония стигна истерични стойности

Решението ни е добро както за нас, така и за тях, смята Николай Младенов

Постоянната антибългарска кампания в Македония през последните дни достигна истерични стойности, отбеляза външният министър Николай Младенов пред Нова телевизия.

Според родния дипломат №1 западната ни съседка трябва да направи 3 важни стъпки, за да получи подкрепата на България за ЕС.

"На първо място, да започнем бързо и конструктивно преговорите по Договора за добросъседство, който сме предложили на Република Македония.

На второ място, да създадем инфраструктурата, която да осигури, да направи така ситуацията, че този договор да се спазва, а не да остане само на хартия. И на трето място, да видим добронамереност в желанието за развитие на отношенията с България", отбеляза Младенов.

Той бе категоричен, че решението на България да не посочи дата за започване на преговори на Македония с ЕС, е "добро за България, добро за Македония, добро за целия регион на Балканите".

"Първо, защото ясно определя стъпките, които оттук-нататък страната трябва да извърви, за да може да премине в следващия етап на присъединяването си към Европейския съюз, и второ, защото ясно формулира онези критерии, на които трябва да се отговори, а именно: реформите, добросъседските отношения със страни като България, и разбира се, да се намери решение на въпроса с името", посочи външният ни министър и завърши:

"Това удовлетворява напълно вижданията, които България имаше, и за мен е голям успех, за нашата страна, че ние успяхме да убедим нашите колеги от Европейския съюз и те да проявят солидарност във вижданията, които България има".

Както е известно липсата на дата за преговори с ЕС за Република Македония днес се превърна централна тема както за печата, така и за електронните медии в Скопие. В почти всички статии България бе посочена като основен виновник за проблемите на западната си съседка, заедно с Гърция.

"България изкопа гроба на Македония", под това заглавие скопската телевизия Канал 5 публикува информацията си за българската позиция на предстоящия Европейски съвет.