Македонски медии: "Трето полувреме" - проблем за Борисов и в Гърция

Той не може да разбере защо се правят филми против България, отбелязват вестниците в страната

Медиите в Скопие отделят сериозно внимание на срещите на премиера Бойко Борисов с гръцкото правителство в Атина и индиректният коментар на българския министър-председател по повод филма "Трето полувреме".

"България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер – да ги избие. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една, две държави, са спасили по 300 – 400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България? Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост", заяви Борисов при на съвместната си пресконференция с премиера на Гърция Андонис Самарас.

"На Борисов му пречи "Трето полувреме", е заглавието на електронното издание "Денешен" . "Борисов и в Атина говореше за "Трето полувреме", отбелязва в материала си телевизия А1Он .

"Борисов раздразнен от "Трето полувреме", Самарас – доволен от българската подкрепа", пък е заглавието на материала на „Канал 5”. „Борисов и в Атина не пропусна да говори за „Трето полувреме", пишат "Прес 24", "Сител" и "24 вести", цитирани от агенция "Фокус".

Други медии отчитат, че мнението на българския премиер е, че филмът е част от "недобросъседската политика".

"Атина и София принуждават, а не търсят добросъседство, Борисов мълчи за погрома на македонските евреи", това е заглавието на електронното издание "Ерепортер" на статията за визитата на премиера Бойко Борисов в Атина и разговорите му с гръцкия премиер Андонис Самарас.

Атина и София  повториха, че като предусловие за македонското интегриране в ЕС искат почитане на добросъседските отношения. Самарас каза, че Атина и София поддържат европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, но предупреди, че ЕС отблизо ще наблюдава и оценява добросъседските отношения.

В подобно време на криза и проблеми в целия свят, конфликтите и иредентизма не водят до никъде. Всяка държава трябва да разбере, че такава политика не може да бъде условие за интеграция", каза Самарас. Според българския премиер Бойко Борисов - официална София "най-много е поддържала" Македония в нейната европейска интеграция. Но той не може да разбере, както казва, защо се правят филми против България на тема - спасяването на евреите по време на нацизма, пише в материала.