Сотир Цацаров е новият главен прокурор на България

Той бе избран с 18 гласа "за", 3 "против" и 3 "въздържал се"

Сотир Цацаров бе избран за нов главен прокурор на Република България. Още на първото гласуване председателят на Пловдивския окръжен съд спечели избора, след като събра 18 гласа "за", 3 - "против" и 3 "въздържал се".

Изборът още на първи тур до голяма степен бе изненадващ, защото другите двама кандидати бяха подкрепени от по петима членове на ВСС и сметките показваха, че ако те гласуват за своите кандидати, няма как един от всички трима да събере 17 гласа още на първи тур. След като Цацаров събра 18 гласа, не бяха гласувани кандидатурите на останалите двама кандидати.

По време на своето изслушване Цацаров посочи, че прокуратурата има нужда от промени и реформи, някои от които доста болезнени.

"На няколко пъти бе казано, че прокуратурата не се нуждае от някой от вън, който да й решава проблемите, но тя не е кораб, който потъва, така се омаловажава капацитетът на хората, които работят в системата", заяви Цацаров. Той посочи, че главният прокурор няма ролята на спасител на системата, а трябва да създаде условия за нормална работа на колегите си.

В своето представяне пред ВСС Цацаров посочи още, че има проблем с незаетите щатни бройки в прокуратурата.

Той уточни, че е необходим анализ на незаетите щатове и принципът трябва да бъде от ненатоварените към натоварените.

"Неравномерното разпределение на делата е сериозен проблем, говорим за прекрояване на съдебната карта или нова съдебна география. Основен приоритет е децентрализация на системата на прокуратурата, която е невъзможна без законодателни промени", добави Цацаров. Той посочи, че ще предприеме пълна инвентаризация на всички действащи актове с цел оптимизация, след като бъде избран.

Както е известно кандидатите за поста бяха трима: Сотир Цацаров - председател на Окръжен съд - Пловдив, Галина Тонева - зам.-главен прокурор при ВКП и административния ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов.

Изборът на нов ръководител на държавното обвинение е първият голям тест за новия състав на ВСС. Една от препоръките в юлския доклад на Еврокомисията за напредъка на България за реформа в съдебната система беше свързана именно с него: "Да се гарантира, че изборът на главен прокурор е пример за прозрачен и състезателен процес, основан на критерии за професионална етика и ефективност".

Според Конституцията тримата големи в съдебната система, сред които е и главният прокурор, се назначават и освобождават от Президента на Републиката по предложение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за срок от седем години без право на повторно избиране.

Висшият съдебен съвет приема решението за избор на кандидат с мнозинство повече от две трети от членовете си. Така, за да бъде избран някой от кандидатите той трябва да събере 17 гласа в своя полза. Сотир Цацаров беше избран с 18 гласа.

Така пловдивчанинът ще наследи на поста Борис Велчев, който вече е Конституционен съдия.

Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в Пловдив. Средното си образование завършва в Английска езикова гимназия в града, а висшето – в Софийски университет „Св. Климент Охридски” по специалност „Право”.

На 1 октомври 1992 г. започва работа като съдия в Районен съд-Асеновград, а от 1 март 1996 г. е заместник-председател на Районен съд-Асеновград. На 1 октомври 1998 г. встъпва в длъжността заместник-председател на Окръжен съд-Пловдив, а от 21 януари 1999 г. е председател на Окръжен съд-Пловдив. Семеен, с едно дете. Владее английски език.