ВСС избира главен прокурор по електронен път

Членовете на съвета отхвърлиха предложението да се гласува с интегрални бюлетини

Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението да се гласува с интегрални бюлетини за избора на главен прокурор на България. Така изборът ще бъде бъде направен по електронен път.
 
Гласуваха 24 членове на съвета, от тях "за" бяха 10, "против" – 12 и двама се "въздържаха", с което предложението беше отхвърлено.

По този начин ВСС не промени начина, по който ще се гласува за нов главен прокурор.
Предложение за промяна бе внесено от трима кадровици, които поискаха обвинител №1 да бъде избран с бюлетина, а не по електронен път.

Изборът на главен прокурор ще бъде само след два дни – в четвъртък.

След като бяха приети миналия месец, правилата и начинът, по който ще се гласува за нов главен прокурор, предизвикаха сериозен дебат в обществото. Много наблюдатели не един път подчертаха, че изборът на нов ръководител на държавното обвинение е първият голям тест за новия състав на ВСС.

Една от препоръките в юлския доклад на Еврокомисията за напредъка на България за реформа в съдебната система беше свързана именно с него: "Да се гарантира, че изборът на главен прокурор е пример за прозрачен и състезателен процес, основан на критерии за професионална етика и ефективност".

По време на дебата за начина на избор на главен прокурор представляващият ВСС Соня Найденова посочи, че и предишният ВСС е ползвал електронната система. Тя се позова на отговор на управителя на дружеството, което е направило системата на ВСС и беше категорична, че с електронния вот не се съхраняват данни за това кой как е гласувал.

За електронната система на ВСС се изказа и председателят на етичната комисия към съвета Ясен Тодоров. Той подчерта, че тя гарантира таен вот.

Изборът и изслушването на тримата кандидати ще се състои на 20 декември. Кандидатите са Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов. Според приетите процедурни правила за избор кандидатите ще се изслушват по поредността на постъпване на кандидатите. Първата кандидатура бе на Цацаров.