Висш магистрат се усъмни в независимостта на Сотир Цацаров

Изслушването на тримата кандидати за главен прокурор приключи, чака се гласуване

"Фактите създават впечатление, че г-н Цацаров има връзки и влияние с другите власти, което поставя под съмнение неговата независимост и това означава, че той не отговаря на високите изисквания за длъжността главен прокурор". Това заяви членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев на дискусията на съвета след изслушване на кандидатите за главен прокурор.

По думите на Калпакчиев Цацаров и съпругата му са придобили недвижим имот чрез симулация и са вписали невярна цена. Самият Сотир Цацаров обаче бе категоричен, че двамата със съпругата му са платили действителната цена, а не вписаната.

"Изборът на главен прокурор ще определи международното доверие към страната. Главният прокурор има изключителни правомощия, които го поставят на най-високо място в йерархията на съдебната власт", заяви още Калпакчиев, цитиран от "Фокус".

Изслушването на тримата кандидати за поста на главен прокурор завърши преди минути след близо 8 часово заседание.

Изслушването започна по азбучен ред. Първи отговаряше на въпроси Борислав Сарафов, ръководител на Специализираната апелативна прокуратура. Неговото изслушване продължи около два часа. Около три часа членовете на Висшия съдебен съвет изслушваха Галина Тонева, а последен остана председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

Според регламента ВСС трябва да проведе дискусия и да направи преценка на професионалните качества и компетентността на всеки един от кандидатите.  Очаква се процедурата по избор на нов главен прокурор да започне до няколко часа.