Претръпналият Дянков: Лекарския съюз често ми иска оставката

И следващият финансов министър го чака същото, уверен е вицепремиерът

Българският лекарски съюз често ми иска оставката. От началото на мандата може би едно 20 пъти, така че аз отдавна съм претръпнал, обяви при посещението си в Русе финансовият министър Симеон Дянков. Както е известно, преди 2 дни лекарите поискаха оставката на Дянков, ”за да има ред в системата”

Вицепремиерът изрази становище, че подобна ще бъде съдбата и на всеки един следващ финансов министър, тъй като проблемите в здравеопазването идват от нереформирания сектор.

По думите на Дянков трябва да се направи много по-амбициозна реформа и то не само от страна на финансовото министерство.

"Стига се до етапа, в който се казва - финансите са виновни, защото не ни дават пари, а ние сме дали над 3 млрд. повече за целия си мандат пари спрямо предишното правителство. Ако някой може да ми каже тези 3 млрд. кого са направили по-щастлив от пациентите, няма такъв човек", заяви Симеон Дянков.

В своето изявление финансовият министър похвали Агенция "Митници" за хода на административната реформа и преминаването към електронно правителство. Дянков сподели, че лично той не е очаквал, че това ще бъде агенцията, където нещата ще се движат толкова бързо.

"На три етапа направихме електронни услуги в митницата и от 1 януари всички формуляри, които пишат бизнесите и за внос, и за износ, ще бъдат само електронни. Така, че митниците всъщност са пример за една администрация, която, без да залага на европейски средства, със собствени средства го направи", обясни Дянков.

По отношение на стачката във ВМЗ-Сопот Дянков коментира, че проблемът идва от собствеността на дружеството.

"Винаги съм казвал, че е по-добре всички производства да са в частни ръце, а не в ръцете на държавата, защото винаги като има държавно дружество е имало много повече проблеми. Там, където държавата няма някакъв основен интерес, а едва ли производството на оръжия е основен интерес на държавата, трябва да влиза в частни ръце.

Така че за мен колкото по-бързо тези останали дружества влязат в ръцете на хора, които наистина ги управляват като тяхна собственост, толкова по-добре", заяви министърът. Той припомни, че от началото на годината два пъти държавата е помагала на ВМЗ-Сопот.

В Русе Симеон Дянков разгледа новоизграждащия се паркинг в центъра на града и откри приюта за бездомни, който се прави съвместно от общината и католическата организация "Каритас".