Дянков към пенсионерите: Да сте живи и здрави!

Политика

14-12-2012, 17:52

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За пари обаче не бе словохотлив

"Главно да са здрави, защото след здравето всичко останало идва". Това пожела на българския народ и в частност на пенсионерите финансовият министър Симеон Дянков в Благоевград, съобщи БГНЕС.

Когато бе попитан за пари обаче, финансовият министър благодари и прекрати въпросите към него.

А иначе той отново потвърди позицията си, че е за забрана на пушенето. Той подчерта, че е добре "от гледна точка на здравето на гражданите по този начин ще сме по-здрава нация". Дянков посочи, че е по-добре и от гледна точка на парите в по–дългосрочен план.

"Ние изчислихме тази година, примерно, че НЗОК и МЗ общо около 250 млн. дават за болести свързани точно с тютюнопушенето", припомни Дянков. Той посочи, че някъде около 5 до 6 млн. лв. сме загубили заради това, че хората не пушат на закрито в заведенията. "Загубите са минимални на фона на големия позитив за здравето", убеден е Дянков.

Според него опитите за това забраната да бъде отменена са били въпрос на лобисти натиск. "Да, става въпрос за лобизъм и точно затова трябва да го прекъснем", категоричен е той.

Вицепремиерът приветства и акцията на МВР "Захарно петле". Дянков смята, че тя ще помогне да прекъснат измамите в сектор захар.