Лекарите поискаха оставката на Дянков, изредиха му греховете в декларация

Общество

14-12-2012, 19:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От БЛС настояват да спре и одържавяването на НЗОК

Делегатите на 56-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз приеха декларация за серия от действия на зам.-министър председателя и финансов министър Симеон Дянков, съобщиха от БЛС.

Дянков многократно нарушава законите на страната, отклонявайки средства от здравните вноски на населението към държавния бюджет, които за последните три години формират цифра около 2 млрд. лв., пише в декларацията.

В нея са описани отклонените средства по пера, като се акцентира и върху заложения трансфер от 100 млн. лв. към МЗ през 2012 г.

"В средата на годината Конституционният съд даде червен картон на вицепремиера, отменяйки трансфера като противоконституционен. Вместо останалите нетрансферирани 41 млн. лв. да се изразходват за здравноосигурителни плащания, поради отказа на НЗОК да поиска актуализация на бюджета, тези пари ще последват другите от предходни години", се казва още в текста.

"Г-н Дянков постоянно твърди, че в здравния сектор няма реформа. Изкара виновни "алчните" лекари и фармацевтични компании, както и четиримата здравни министри. Освен, че е финансов министър, той е и вицепремиер с ресор здравеопазване, за което се сеща, само когато взема пари от НЗОК. Елементарната логика сочи, че когато се сменят четирима министри и нещата не вървят, следва да бъде освободен и ресорният вицепремиер на сектора.

Считаме, че всичко гореизброено е достатъчно основание, за да освободите г-н Дянков от неговите постове", завършва призивът на делегатите на Събора към министър-председателя Борисов.

Втората приета Декларация е срещу практическото одържавяване на НЗОК и в нея се призовава премиерът на страната да предприемете необходимите управленски и нормативни действия за деполитизиране на НЗОК и нейното връщане към статута на истинска националнообществена институция с компетентно, отговорно, диалогично и прозрачно управление.

"Касата се използва вече и като политически инструмент, както и за изпълнение на разпореждания на принципа на политическата подчиненост и автоцензурата", се казва в документа.

56-ят извънреден Събор на Българския лекарски съюз започна днес в Пловдив. На откриването присъстваха министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. В залата присъстват 312 делегати, при необходим кворум от 251.