Не се притеснявам, отсече Гугушева и влезе във ВСС

Отказалата се от КС прокурорка обяви, че ще говори, ама друг път

Няма нищо в моя живот, което да ме притеснява. Това каза Галя Гугушева преди изслушването й пред Етичната комисия във Висшия съдебен съвет.

Отказалата се от КС прокурорка обяви, че ще говори повече след като приключи проверката на висшите магистрати.

Решението за изслушване на Гугушева от етичната комисия на ВСС бе взето преди тя да се оттегли като кандидат за конституционен съдия.

Вчера ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване на Галя Гугушева като заместник-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура и преназначаването й като редови прокурор в "Антимафия".

След скандала със съдия Венета Марковска, която не успя да положи клетва като конституционен съдия, премиерът Бойко Борисов предложи на СДС да издигне кандидатура за съдия в КС.

Последва издигането на кандидатурата на президента Петър Стоянов (1997 г. - 2002 г.).

Стоянов поиска поне три дни, за да осмисли номинацията и да реши за себе си дали може да приключи международните си ангажименти, след което се отказа от кандидатурата си, заради невъзможност да ги отложи.

По-късно, на 20 ноември, СДС номинира за конституционен съдия Галя Гугушева - зам.-апелативен прокурор в Специализираната апелативна прокуратура.

Кандидатурата й беше внесена от трима независимите депутати Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов - бивши членове на "Атака".

Решението да оттегли кандидатурата си Гугушева взе след официалното становище на ПГ на ГЕРБ, че няма да подкрепи нейната номинация.