Понижават Гугушева до редови прокурор в "Антимафия"

Предложението на Борислав Сарафов се основава на разпростиращите се в публичното пространство съмнения за липса на морални качества на прокурор Гугушева

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във ВВС предложение за освобождаване на Галя Гугушева като заместник-ръководител на АСП и преназначаването й като редови прокурор.

Предложението на Сарафов се основава на разпростиращите се в публичното пространство съмнения за липса на морални качества на прокурор Гугушева да заеме поста конституционен съдия. Именно тези съмнения разклатиха покдрепата към нея в Народното събрание и оттеглянето на кандидатурата от Гугушева.

В същия ден, в който кандидатът за конституционен съдия, доскоро подкрепян от СДС, ГЕРБ и трима независими – Галя Гугушева, обяви, че оттегля номинацията си, и.д. главния прокурор Бойко Найденов е разпоредил на Инспектората към Върховната касационна прокуратура да образува пълна проверка срещу нея.


По думите му проверката ще обхваща всички данни за имотното състояние на Гугушева и семейството й, както и съмненията за пране на пари, детайлно описани в един от сигналите срещу нея, подадени до парламента миналата седмица.


Ден по-рано вътрешният министър Цветан Цветанов обяви в присъствието на прекия й шеф Борислав Сарафов, който е един от кандидатите за главен прокурор, че след среща между ГЕРБ и СДС, двете партии са решили да оттеглят подкрепата за кандидатурата й в парламента.

Според Борислав Сарафов е недопустимо прокурор, над когото тегне и най-малка сянка на съмнение за неговите морални качества, да заема и изпълнява длъжността заместник-административен ръководител в Апелативна специализирана прокуратура. Позицията на ръководителя на АСП е категорична, независимо от резултатите на извършващите се в момента данъчни и имотни проверки на прокурор Гугушева.