Георги Марков: Социалистите в Европа катастрофираха

Гражданите на Европа искат християнска Европа и да бъде възстановен правният ред

- Г-н Марков, сигурно сте доволен от резултата от изборите в Германия. Вие сте един от критиците на Меркел, която, макар и да спечели нов канцлерски мандат, допусна в Бундестага да влязат крайнодесните.

- Доволен съм, че изборите в Германия показаха агонията на социалистическите партии в Европа. Едва ли някой е мислил, че социалдемократите в Германия ще направят най-слабия си резултат от 70 г. насам. От тази гледна точка победата на Меркел беше неизбежна, тя беше предопределена, защото срещу себе си имаше противник, с когото управляваше. Издигането на Мартин Шулц за канцлер беше страхотен подарък за нея.

- Защо?

- Защото, ако в Европа се направи брошурка за най-нехаризматични политици, Мартин Шулц ще е или на корицата, или на първа страница. Беше крайно непочтено, че той се опита да атакува Меркел за мигрантите, тъй като по времето, когато тя направи глупостта да ги покани, той беше председател на Европарламента и свиреше на същата струна. Говорейки за социалдемократите в Германия, не може да не върна лентата до изборите във Франция, където не кой да е, а премиерът Манюел Валс каза: "Социалистическата партия почина." Тя наистина почина - те не отидоха нито на балотаж, нито влязоха в тройката. Ако върнем лентата и към изборите в Холандия, преди френските, и там стана същата история - те не влязоха в тройката. Ако още върнем лентата - две поредни загуби на социалистите в Испания, две поредни загуби в Хърватия, аут от парламента в Гърция, аут от парламента в Полша. Това в Германия беше черешката на тортата. И моето обяснение е, че социалдемократическите партии в Европа отдавна не са социалистически. Те изневериха на своите избиратели - станаха неолиберални. Те са партии на банките, на монополите, на гей браковете, на офшорките и т.н. И тази тенденция ще продължи. Моята прогноза за "24 часа" е, че левите ще загубят сериозно в Австрия, а след това ще загубят и в Чехия, където считайте Андрей Бабиш и неговата партия АНО за новия победител. През този период на избори от година и половина набраха скорост радикалните десни партии. Във Франция Льо Пен, сама срещу всички, на балотаж взе 1/3 от гласовете. В Германия се сбъдна най-лошият сън за ХДС/ХСС. Великият Франц Йозеф Щраус беше казал, че ще е катастрофа, ако десните партии допуснат вдясно от тях в Германия да има друга формация. А сега стана така, че "Алтернатива за Германия" не само влезе в парламента, но е и трета сила в страната.

- Това не е ли нова вълна от националисти?

- Ако върнем и изборите в Австрия, Хофер загуби президентския вот само със стотни. Да не говорим за "5 звезди" в Италия, която съкрушително победи социалистите в Рим с 68%. А Рим е по-голям от поне 5 държави в ЕС. Не, това не е национализъм. Чух, че люксембургският външен министър, който винаги се изказва неудачно, е казал, че нацизмът се връща в Германия. Какво очакваме да чуем от външен министър, чийто премиер е женен за мъж? Никакъв нацизъм не се възражда, просто голяма част от европейските граждани не приемат това преселение на народите, което се извършва в Европа, искат защита на своя живот и здраве. Защото не е достатъчно една държава да е богата. Важно е да защитава живота и здравето на своите граждани. Нещо, което не става нито във Франция, нито в Германия, нито в Испания, както видяхме. Те не искат директен достъп до тероризъм, те искат християнска Европа и правният ред в Европа да бъде възстановен. Европа беше силна със своя ред и законност. А милиони мигранти минаха незаконно в цяла серия от държави на Европа. Навсякъде по света нарушаването на границата, минаването ѝ не по установения от закона ред е престъпление. И в Холандия Валдес е втори. Резултатите показват тенденция на засилване ролята на тези партии, които с нищо не могат да бъдат обвинявани, че са неофашистки. Те просто чуват гласа на европейските граждани.

- Протестен и протекционистки вот?

- Да. Просто вот на спасение и запазване на християнството. Християндемократическите партии и в Испания, и в Хърватия, и сега в Германия печелят изборите, обаче нито една от трите не може да спечели абсолютно мнозинство поради простата причина, че вече е спорно дали са християндемократически. Аз не съм чул от устата на Ангела Меркел например да излезе призивът "Да защитим християнските ценности!". - Тя пада също като резултат. С 9 процента. - Ще пада, естествено. Има криза на традиционните партии и възраждане на радикалните, така наречените несистемни партии. Преди 10 г. в България социалистите и разните ДСБ-та наричаха Бойко Борисов популист и несистемен играч. Пък виждате сега ГЕРБ каква системна партия е, 4 пъти поред побеждава на парламентарни избори и променя България. Най-популярният български политик, припознат в Европа. И ако някой най-много се радва на победата на Меркел, това е г-н Борисов И е прав, защото тя е канцлер на най-голямата и богата държава и много цени Борисов. Не мога да си обясня по друг начин да му проверява кръвното през 2013 г. всеки ден, като домашна лекарка. Сигурно и Орбан, и Качински са вдигали кръвно, но не се е чувало да се е интересувала от тяхното.

- Кога това?

- Когато му стана лошо през 2013-а след костинбродската афера и отиде в Правителствена болница... Голям проблем ще е, ако г-жа Меркел направи коалиция със Зелените. Горкият Хелмут Кол ще се обърне в гроба, ако Зелените управляват с партията му и с Меркел, която той създаде. - Но тя има ли друг вариант освен тройна коалиция със свободните демократи и със Зелените, след като социалистите се дърпат от властта? - Социалистите, след тази съкрушителна загуба има си хас да искат да са още във властта... Въпрос на усмотрение е, Меркел ще си води преговори, но Зелените с християндемократите ще е голям цирк. Въобще циркът в Европа е пълен, но Борисов заслужава да се радва, защото си има общ език с канцлера на Германия. Надявам се той да настоява пред нея, за да натисне политически тя Холандия да ни приемат в Шенген. Меркел умее да натиска политически - тя натисна скандинавците да изберат Юнкер - те не искаха. Само не можа да натисне Орбан и Камерън. Надявам се сега тя да успее да устои, че е време да влезем. Иначе е по-добре да си тръгва посланикът ни от Хага и да нямаме посолство. Те не са приятелска държава, ако ще ни правят евроинквизиция. След цялата поредица от избори ключовият въпрос за Европа си остава "Накъде?" Очевидно е, че Западна Европа ще остане мултикултурна, с всичките предизвикателства, които вървят и в момента, докато Централна ще остане християнска, ще затвори границите си и няма да допусне мигранти. Това е голямата разлика между Западна и Централна Европа.

- А ние от кои сме?

- Дано не ни идва до главата да избираме. Дано. Но Вишеградската четворка няма да отстъпи по въпроса за квотите. Важно е да кажем две думи за решението на т.нар. Люксембургски съд - Съда на ЕС, който постанови, че е нормално ЕК да заселва мигранти в суверенни държави. Един път против волята на самите мигранти, които не искат да живеят в Унгария, Словакия, Чехия и Полша - искат в Германия, и втори път против волята на самите страни, които не искат да ги приемат, защото тези хора не подлежат на интеграция. Щом този съд това можа да направи, ЕК да спре да ни праща предписания как да се развива съдебната ни система. Моят съвет е, като дойдат такива предписания, да ги хвърляме в коша.

- Имате предвид мониторинга? Да го бойкотираме?

- Да. След решението на люксембургския съд, че е нормално принудително да се заселват граждани, въпреки техната и волята на приемащата страна. Това е цинично! Този съд трябва да бъде разпуснат, защото тези съдии получават по няколко десетки хиляди евро на месец от европейските граждани, за да постановят този правен и житейски абсурд! Значи вече всичко може в Европа!

CV: Роден на 20 март 1950 г. в София. Бил е юрисконсулт на Столичната община, адвокат и преподавател по право в СУ "Св. Кл. Охридски", депутат на СДС във Великото и в следващото, 36-о народно събрание През 1994 г. е назначен за конституционен съдия от президента д-р Желю Желев. Председател на УС на ПФК "Левски" от 2000 до 2003 г. В 44-ото народно събрание сега е отново депутат, от гражданската квота на ГЕРБ. Женен, с едно дете.

Източник: 24 часа