Даниел Панов: Ще видим и чуем всеки проблем в българските градове!

Получих подкрепа за поста от всички партии, казва новият шеф на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново

 

- Г-н Панов, какви са приоритетите ви като председател на сдружението на общините?

- Ще продължа да работя за децентрализация на общините, промяната на Закона за местните данъци и такси, новата методика за изчисление на такса смет, която предстои да бъде одобрена до края на март. Най-важното обаче е да се запозная на място с проблемите на всяка община. Затова първата ми задача от средата на март с Управителния съвет на НСОРБ е да посетим 27-те областни центъра. Ще направим срещи с колегите кметове, за да чуем проблемите на всяка община. Това е и смисълът на сдружението - да подпомага местната власт и и да прави диалога с държавата по-лесен.

- Преди Нова година на среща с кметове на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов нареди НСОРБ да бъде оставена на БСП. Как се стигна до избора ви и не е ли така цялата власт съсредоточена в ГЕРБ?

-Признавам, изненадах се от консенсуса от всички партии около една кандидатура и не очаквах аз да заема председателския пост. Благодаря на колегите за доверието и съм мотивиран заедно да покажем колко важна е всяка българска община.

Клише е да се твърди, че властта се концентрира в ГЕРБ. Това все пак е партията, която стои зад най-много и най-успешните кметове в страната. Получих подкрепата на БСП, ДПС, АБВ, от всички независими кметове. Не трябва да се делим по партии, а да бъдем единни, защото само така сме силни.

Вижте, кметът е един от малкото постове, в които ти се явяваш на мажоритарен вот, подкрепен от партия, или независим, но припознат от политическа сила. Съгражданите ти обаче те оценяват по личните качества, защото всеки ден се срещаш с тях на улицата, те виждат всяко твое правилно или грешно решение. И най-важното, казват ти го в очите, не чакат изборите.

- На същата среща Борисов поиска от кметовете да вдигнат данъците и билета за градски транспорт. Послушаха го само малките градове. Ще ги последват ли големите общини? 

- Най-важното за стабилизирането на финансите на всяка община е събираемостта на местните данъци и такси. Първо трябва да се тръгне от натрупаните стари задължения и след това всяка община да прецени дали има нужда от повишение на данъците и билетите за градския транспорт. Това е задача и отговорност на всеки кмет.

- А кои са най-важните проекти за Велико Търново, които ще реализирате тази година?

- Само по Оперативна програма “Региони в растеж” през новия програмен период ще реализираме проекти за 43 млн. лв. Имаме и готов проект за крайбрежна зона. Предстои да ремонтираме всички улици в старата част на Велико Търново. Аз влагам много емоции, внимание и усилие към създаването на новия център на града - това ще е районът на старото военно училище в центъра. Предвидени са 10 млн. лв. за изграждането. Предстои да обявим конкурс за новата визия. Обновяване ще има в една от промишлените зони, два квартала, междублокови пространства, които са заложени в инвестиционната ни програма. Подготвяме проучване за нова транспортна схема и генерален план за движение, за да кандидатстваме за финансиране.

 

Източник: 24 часа