Радан Кънев: Възможно е правомощията на президента да бъдат променени

Няма да пусна Петър Москов да играе за кмет на София, казва председателят на ПГ на Реформаторите и лидер на ДСБ Радан Кънев пред "24 часа"

- Г-н Кънев, как ще коментирате факта, че заради вас Борисов оттегли подкрепата си за кандидата за подуправител на БНБ? А също публично отправения съвет на премиера да бъдете по-колегиални?
- Като отказва подкрепа на толкова неразумно предложение, премиерът наистина проявява максимална отговорност към финансовата и политическата система.

- Но и ви предупреди, че липсата на подуправител и отговорник за банковия надзор крие рискове.
- Сигурно крие рискове, но по-малки, отколкото надзорът да бъде възложен на лице от сегашния кръг на управление на БНБ.

- Ако банката не ви развали коалицията, въпросът с оставането на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС има сериозни изгледи да го направи. В четвъртък поискахте незабавната им смяна, но Борисов даде да се разбере, че няма да прави такава. Какво следва?
- В политиката с ултиматуми успехи не се постигат. Ние казваме какво смятаме, че е добро за държавата, и очакваме реакция от партньорите. Ако отговорът не е единодушен, сядаме и разговаряме. Разбирам добре аргументите на г-н Борисов да не се освобождават бързо ръководните лица в сектор “Сигурност" - желанието да не се натяга напрежение в обществото и да не остава впечатление, че това правителство действа като предишните. Същевременно не съм сигурен дали сегашният ръководен екип на сектора може да има доверието на чуждестранните ни партньори и на българското общество. Но това е със сигурност въпрос на диалог.

- Нека уточним дали твърдо не бихте дали на тези хора кредит на доверие за известен период?
- Нашата позиция е ясна. Но с оглед на това, което казва г-н Борисов - за толерантност в отношенията, отчитам, че диалогът не трябва да е през медиите. Приемам критиката, че позицията ни с Патриотичния фронт не трябваше да бъде заявена първо пред журналистите.

- А критиката, че правите политика на гърба на ГЕРБ, приемате ли? Предупреждението на Борисов да спрете, защото потъвате заедно...
- Напълно съм съгласен, че плуваме и потъваме заедно. Но мисля, че всеки от нас чувства на гърба си особена тежест.

Ние сме много критични, така и трябва да бъде. Целият дух на нов подход към политиката изисква политиците да бъдат критични към себе си и към своето управление. Сегашното управление донесе на България стабилност - и в международен, и във вътрешен план, и усещане у хората и в бизнеса за здрави институции. За да съхраним тази стабилност, трябва да направим две неща - да я защитим от бесните атаки, които идват и отвътре (от мафията), и отвън (най-вече от Североизток), и второ - да стъпим здраво на педала на реформите. Защото без реформи тази стабилност ще се окаже временна - просто усещане за стабилизация и после нова криза.

- Още ли не сте стъпили здраво на този педал?
- Посоката е вярна, но скоростта не е достатъчна. Това, че сме много партии, че трудно се стига до обща политика, може да е оправдание в 100-те дни, които изтекоха. По-нататък няма да може.

- От тази седмица - по-здраво на газта?
- Задължително, за да може тази стабилност в крайна сметка да стигне до дома на хората, до работното им място, до заплатата им, да почувстват сигурност. Стабилни институции са едно. Стабилни домакинства и фирми е следващата крачка, която трябва да постигнем.

Докато управляващите показваме много добър и консенсусен тон, опозицията все повече се изкушава да вкарва сценария дестабилизация. Отговорът трябва да бъде много сериозно съгласуване и скрепяване на 4-партийното мнозинство

- Време е да ви питам и за общинските избори. Кажете поне кандидат-кметовете си за София, Бургас и Варна.
- Нямаме отговор на този въпрос и това не е случайно. В момента пред политиците има два пътя - да се потопят в темата местни избори и да започнат да злоупотребяват с властта, която имат, за да спечелят още власт, или да се потопят в проблемите на хората и на изборите да чакат доверие. Ние сме избрали втория. Иначе след Нова година обиколих цялата страна и мога да кажа, че партиите от РБ са готови навсякъде да участват заедно на изборите и че търсят допълнителни съюзници и изявени независими фигури от бизнеса и гражданското общество. Задължително е да постигнем пробив в т.нар. червени крепости и в бастионите на ДПС. На градовете, управлявани само от БСП по време на прехода, им личи много, и то не с хубаво. Хората в Разград и Търговище не заслужават тази съдба. Десницата трябва да им предложи алтернатива, но за целта тя трябва да бъде единна, което включва и ГЕРБ.

- Има ли вариант в София да се подкрепи Фандъкова още на първи тур?
- И столицата, която се управлява добре, и Търговище, което се управлява ужасно, трябва да имат по-добро управление след изборите наесен. По какъв начин националната коалиция ще участва в София, в каква степен на конкуренция между субектите, е интересен въпрос, отговор на който не може да се даде сега. Естественият рефлекс на десницата е да се яви единен РБ със свой кандидат. Но моето мнение е, че е рано да вземаме решение по въпроса.

- Изключено ли е Петър Москов да е кандидат, ако здравната реформа напредне така, че може да продължи без него?
- На този етап здравната реформа не може да продължи без Петър Москов. Силният политик, който може да изнесе на гърба си тази тежка реформа, която няма как да свърши до октомври, е само един и той се казва Петър Москов. Така че, без да говоря от негово име, но като негов партиен лидер мога да кажа, че ако здравната реформа не е блокирана и насилствено спряна, аз не бих го пуснал да се състезава за никакъв друг пост.

- Ще ви насоча дори към по-следващите избори. Подкрепяте ли сегашния президент, бихте ли подкрепили Бойко Борисов, ако реши да се кандидатира за държавен глава?
- До президентските избори много ясно ще се види дали сегашното мнозинство ще поддържа реформаторския си устрем и дали ще се постигнат успехи в сферата на съдебната реформа. Не го казвам случайно, защото президентът е лице с особено големи правомощия в правосъдието. Да го разглеждаме като формална фигура, е погрешно. След като сме тръгнали да реформираме правосъдието, неговата роля е и ще бъде много важна. Друг е въпросът дали ние в НС ще сме постигнали междувременно конституционно мнозинство за промени, включително по правомощията на държавния глава...

- Възможно е да бъдат разширени?
- Възможно е да бъдат променени правомощията на президента.

- В каква посока?
- Няма отворена дискусия. Мнозина българи смятат, че президентът е само фигурант, който посреща парада, но всъщност той е една от наистина овластените фигури с голяма роля в управлението на правосъдието.

- Не може да не сте питали г-н Борисов ще се кандидатира ли за президент.
- Г-н Борисов е твърд в заявлението си, че няма никакво намерение да се кандидатира за президент - както публично, така и в частен разговор. Управляващата коалиция в голяма степен се гради на доверието помежду ни, така че приемам това за чиста монета.

- А каква е оценката ви за правителството?
- Всички министри вървят в правилната посока с различно темпо. Има хора - като Петър Москов, Лиляна Павлова и Даниел Митов, които влязоха на министерския пост свръхподготвени и това личи. Други тепърва набират скорост и се борят да ги догонят. На г-н Горанов умението да общува с партньорите и с широката публика не му е силната страна. Капанът, в който го сгащиха БСП с т.нар. нов външен дълг, го показа.

- А каква е истината за тези 16 милиарда?
- Истината е, че няма никакъв нов дълг. Такъв се появява чрез промяна на бюджета и на дефицита. Такива през 2015-а няма и няма да има. Определя се един максимален лимит от дълг за 3 г. напред, в който няма нищо шокиращо, и, надявам се, че той няма да бъде изпълнен.