Радан Кънев станал жертва на измама от негово име

Политика

11-02-2015, 16:23

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сезирал е главния прокурор за опити за манипулиране на конкурсни резултати

Нито аз, нито който и да е друг от Реформаторския блок не участва в практики на търговия с влияние. Това каза на брифинг в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде репортер на Bulgariautre. Поводът е информация, че във Варна лица, свързани с политиката в град Варна, разпространяват, че Кънев участва в манипулирането на бъдещи конкурси за частни нотариуси в България и събират ефективно пари от негово име с цел да уреждат кандидати за конкурси за нотариуси.

„Подготвил съм сигнал до главния прокурор и до председателя на ДАНС, който съдържа достъпната информация, която до този момент съм получил", посочи депутатът.

Той се обърна към всички хора, които са засегнати от подобни измами и заяви, че никой по никакъв повод, който взима пари за търговия с влияние или корупция от негово име или от името на РБ, не възнамерява по никакъв начин да се свърже с тях.

„Това е класически опит за оронване на престижа на Реформаторския блок и на опитите ни за реформа в съдебната система. Става дума за суми над 200 000 лева. Става дума за отделни личности, аз съм получил информация с конкретни имена, но не е достатъчно потвърдена, за да мога да заклеймя човек. Затова искам прокуратурата да си свърши работата", поясни Радан Кънев.

Той добави, че парите са искани от кандидати за конкурси за частни нотариуси – на хора, които желаят да се явят на конкурс, им е било заявявано, че трябва да си платят. „По никакъв начин не участвам в опити за манипулиране на конкурсни резултати, нито в каквато и да е форма на незаконно влияние върху екипа на Министерство на правосъдието", подчерта Кънев.

Ето и пълният текст на сигнала, подаден до Сотир Цацаров"

Уважаеми господин Главен прокурор,

Сезирам Ви за наличие на информация, че във Варна лица, приближени до управляващите партии, събират пари от името на народни представители за търговия с влияние, като заявяват, че по този начин ще организират незаконно манипулиране на резултати от конкурс за частни нотариуси. Получих информация, че името ми е намесено в подобна схема, като цитираните лица твърдят, че събират незаконно пари от мое име, които щели да ми бъдат предадени, с цел да получат подкрепа в конкурс за нотариуси, организиран от Министерство на правосъдието.
Заявявам, че подобни схеми до получаване на тази информация не са ми били известни. Категорично заявявам, че по никакъв начин не участвам в опити за манипулиране на конкурсни резултати, нито в каквато и да е форма на незаконно влияние върху екипа на Министерството на правосъдието. В случая става дума или за обикновена измама, или за опит за политическо злепоставяне на законодателната и изпълнителната власт и на идеите на съдебната реформа.
Очаквам, според дадените Ви от закона правомощия, да се самосезирате въз основа на настоящия сигнал и да разпоредите разследване на случая, като идентифицирате лицата, организатори на тази измама и повдигнете обвинения на виновните.
Като предварително Ви благодаря за оказаното съдействие оставам с уважение,

Радан Кънев
Съпредседател на Парламентарната група Реформаторски блок