Андрей Ковачев: Европейските лидери имат доверие в Бойко Борисов

Затова те очакват България да има стабилно правителство

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в интервю за Bulgariautre.bg

Г-н Ковачев, как Европа гледа на следизборната ситуация в България и процесите по съставяне на правителство?

Европейските институции очакват България да има стабилно правителство, което активно да участва във формирането на европейските политики в Европейския съвет със съответните ресорни министри. Очаква правителство, което е легитимно избрано от българското Народно събрание, с достатъчно голямо мнозинство от българските депутати.

След седмица разговори с всички политически сили в 43-то Народно събрание, Бойко Борисов обяви, че нови разговори ще има с Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БСП и АБВ. Какви са очакванията сред нашите европейски партньори? По-скоро за широка коалиция или по-скоро за дясно-центристко управление?

Очакванията в ЕНП по-скоро са за център-дясна коалиция. Много често се спекулира със ситуацията в Германия, където има така наречената голяма коалиция между двете големи партии- Социалдемократическата партия от център-ляво и Християн Демократическият съюз от център-дясно. Това обаче механично няма как да се пренесе на българска територия по простата причина, че в България нямаме социалдемократичека партия, а имаме наследниците на комунистите, които само са си променили името. Те често го променят. БСП в германски вариант е лявата партия на Грегор Гизи, с която никоя партия от център-дясно и център-ляво не иска да си сътрудничи. Така че няма как да имаме някаква голяма коалиция по модела на Меркел, защото у нас липсва европейска социалдемократическа партия.

Много от европейските лидери поздравиха Бойко Борисов и ГЕРБ за изборната победа – Ангела Меркел, Жан Клод Юнкер, Манфред Вебер, Виктор Орбан и други. Всички те пожелаха успех при съставянето на правителство. Можем ли да разчетем това като знак, че за Европа нови избори в България не са добър вариант?

Това винаги е национално решение и ситуацията не може да бъде диктувана по никакъв начин от европейски политици. Тя се диктува от обществото в България. Разбира се, че е по-добре да се състави сега правителство, а не да се отива на нови избори. И това е желанието и на хората, които изброихте- едни уважавани европейски политици, от които зависи бъдещото развитие на нашия континент. Имат опит с г-н Борисов по време на неговото управление, вярват му и биха искали да продължат да работят с него като министър- председател на България. Това можем да разчетем зад поздравленията към спечелилата партия ГЕРБ и нейния председател г-н Борисов. А именно, че те искат да продължат да работят с него. Имат му доверие, че той може да продължи конструктивната, предвидима политика, както в макроикономическата сфера, така и в инвестиционния растеж и в успешното използване на европейските средства.

Многократно представители на ЕНП заявяваха, че ако ГЕРБ спечели изборите и управлява България, ще може да разчита на финансова и морална подкрепа за реализиране на реформите. Защо тази подкрепа е важна за страната ни и оптимист ли сте, че ще я получим наистина?

Да. Опитът показва, че когато имаме в управлението на страната партия, която се ползва с уважението и доверието на европейските лидери, европейските средства не се спират, напротив възстановяват се и България е уважаван член на европейското семейство. Ползва се с доверие и по всички други въпроси.