ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичният фронт близо до споразумение

ГЕРБ и РБ сближиха позициите си след двучасова необявена среща между лидерите на Блока и Бойко Борисов

ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт са близо до споразумение за съставяне на ново правителство, става ясно след като избраните депутати на Реформаторите проведоха среща в сградата на СДС, за да уточнят действията си след разговорите с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов вчера вечерта.

„Това, което ни събира с Патриотичния фронт е повече от това, което ни разделя“, посочи Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите“ и добави, че разговорите все пак продължават.

ГЕРБ и РБ сближиха позициите си след двучасова необявена среща между лидерите на Блока - Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов, и Бойко Борисов.

След разговорите ГЕРБ посочиха, че РБ вече са предсказуем и сигурен партньор.

„Отношенията с Патриотичния фронт за нас са ясни. Смятам, че това, което ни събира е много повече от това, което ни разделя и за нас ПФ като коалиционен партньор в едно дясно-центристко правителство е приемлив вариант“, каза още Зеленогорски.

Той отбеляза, че вариантите за широка или голяма коалиция, както и дясно-центристка коалиция, като Реформаторите предпочитат последния вариант.

От Блока заявиха, че не виждат проблем партията на Георги Първанов АБВ да подкрепя определени позиции и политики.

„Но за нас, ако има коалиция тя трябва да бъде дясно-центристка“, категоричен бе Найден Зеленогорски.

Той изрази надежда, след края на разговорите между ГЕРБ и останалите формации, да започнат и преговорите по същностните политики на следващото управление.

„Има голяма степен на вероятност в понеделник доста от нещата да са ясни. За мен по-важно е да търсим възможност за стабилно управление“, смята Зеленогорски.

Днес е бил обсъден правилникът за работа на Парламентарната група на Реформаторския блок, като в неделя в 14:00 часа те отново ще се съберат, за да се подготвят за първия работен ден на 43-ото Народно събрание, като тогава ще се избере и ръководството на ПГ.

Към момента има две идеи за ръководството на групата на реформаторите в парламента - едната е да има един председател, а другата да има двама-трима съпредседатели на ПГ.

Окончателното решение ще бъде взето в неделя.

Председателят на Народна партия „Свобода и достойнство“ Корман Исмаилов подчерта, че в момента текат преговори, на които всички теми ще бъдат поставени на масата.

„РБ има открити позиции, има чувствителност по определени теми, тези теми ще бъдат изговорени на масата на преговорите. Ще положим максимални усилия да получим гаранции, съответно и ние да дадем съответните гаранции, така че да се постигне едно стабилно проевропейско, проевроатлантическо мнозинство“, коментира Исмаилов.

„Ще имаме разговори с ПФ, ако евентуално те ще бъдат част от бъдеща коалиция, ще имаме двустранни, тристранни преговори, всичко предстои“, каза още той. Исмаилов посочи, че се надява разговорите да приключат до края на седмицата.