Борисов: В понеделник ние трябва да имаме стабилна страна

Politico с главна статия за Бойко Борисов

Бившият министър-председател на България Бойко Борисов направи голям залог по отношение на своето политическо бъдеще. Това коментира европейското издание на Politico в заглавната си новина за деня, посветена на бившия български премиер. Едър бивш бодигард и пожарникар, както и доминираща фигура в българската политика за изминалото десетилетие, Борисов подаде оставка като премиер, след като неговата дясноцентристка партия загуби на президентските избори през ноември от социалистически кандидат, желаещ по-близки отношения с Руската федерация.

Зад наглед импулсивния жест на Борисов стоеше пресметнатост, че парламентарни избори ще му осигурят по-стабилно мнозинство. Преди вота в неделя обаче допитванията прогнозират, че неговата партия ГЕРБ ще влезе в оспорвана битка с активизиращите се социалисти, които изострят своето проруско послание. Те принудиха Борисов да направи нещо, което върши рядко през последните години – да даде силен тласък на предизборната кампания. „В понеделник ние трябва да имаме стабилна страна. Европа има нужда от такава страна на своята турска граница“, заяви бившият български премиер по време на митинг в новопостроена спорна зала в Дупница, малък град, южно от столицата София.

Борисов обещава на избирателите стабилност, икономически ръст, помощ за семейства с детеродни проблеми и до 500 лева (250 евро) на месец помощ за възрастни хора, които се грижат за внуците си. На национално ниво Борисов има правото да се хвали с икономическите постижения на страната си, твърди Politico. България може да е най-бедната страна в ЕС, но икономиката и е в разцвет, с повече от 3% ръст за 8-мо последователно тримесечие. Безработицата е паднала с 6,7%, а заплатите растат. Въпреки това тези добри новини не изглежда да очароват гласоподавателите. Лидерството на ГЕРБ пред Българската Социалистическа Партия (БСП), наследници на комунистите, които управляваха страната по време на Студената война, се е свило до по-малко от 2% сравнено с 11% през миналата година. „Харизмата на Борисов е далеч от това, което беше в началото“, заявява Боряна Димитрова, изпълнителен директор в социологическата компания Алфа Рисърч. „Той подцени дългата игра на БСП- тлеещо анти-ЕС, анти-Турция и про-Руско отношение“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и колегите й поеха по про-Москва, анти-западен тон, който изглежда, че се приема добре от избирателите. „Ако спечелим ще отида в Брюксел и ще заявя вето на санкциите срещу Русия“, заяви Нинова. Тя също обяви евродепутатите, които гласуваха в полза на търговското споразумение с Канада СЕТА „предатели“. Тя бе еднакво остра и срещу опонента си. „Демокрацията ни отне много, но Борисов ни отне правото да мислим и да имаме мнение“, заяви Нинова. Ако социологическите проучвания са верни, двете водещи партии ще имат нужда от създаването на коалиция с по-малките партии, за да управляват. Който и да спечели изборите се очертава едно нестабилно правителство.