Звездите, които изгубихме през 2016

Изминалата година беше наситена с тежки загуби за поп културата и шоубизнеса, защо?

През 2016 земния си път приключиха множество любими знаменитости - Дейвид Бoуи, Принс, Харпър Лий, Алън Рикман, Нанси Рейгън, Антон Йелчин, Мохамед Али, сър Джордж Мартин, Кристина Грими, Умберто Еко, Ленард Коен, а сега и Джордж Майкъл, а на 27 декември почина и Кари Фишър изиграла красивата принцеса Леа от сага „Междузвездни войни“... за милиони фенове това се оказа една наистина тъжна година. 

Преди Коледа журналистът Ник Серпъл от BBC решава да провери дали има нещо необичайно в броя на починалите през тази година знаменитости. Той отброява звездите, вестите за чиято смърт обикалят всички световни медии, за периода януари-март на годините между 2012 и 2016. 

Отговорът е Да, наистина заминалите си известни личности в този период са повече от обикновено. През първото тримесечие на 2016 г. са загинали двойно повече популярни хора в сравнение с това на 2015 година и пет пъти повече в сравнение с 2012 г. 

Серпъл продължава изследването си, като съпоставя данните от всички 12 месеца на годината. Но, оказва се, 2016 г. не е най-мрачната, до момента на неговото проучване

"Последните шест месеца на тази година не се различават особено от тези на предходните четири или пет години", допълва той.

Сега обаче мрачната цифра попълниха още две имена, това на великия музикант, композитор и изпълнител Джордж Майкъл и актрисата Кари Фишър.

Така през 2016 г. са загинали най-много известни личности, но разликата не е голяма, казва Серпъл. Той си обяснява нарастването с това, че поп културата е в своя разцвет вече 50 години, с което и броят на известни личности се увеличава.

През изминалата година си отидоха и държавни лидери като Фидел Кастро и кралят на Тайланд Пумипон Адулядет

България също изгуби много известни личности, които през 2016 приключиха земния си път.

Димитър Цонев - Журналистът напусна този свят след прекаран тежък инсулт. Обичаният ТВ водещ е една от емблемите на Българската национална телевизия. Автор е на 17 документални филма, между които „Професия полицай“, „Избори по американски“, „Туризмът в САЩ“ и др. Цонев има няколко участия в български игрални филми.

Петко Бочаров - Журналистът и преводач е известен с емблематичната си фраза "Да ама не", произнесена още през 1992 година. Фразата му служи за заглавие, но в обърнат вариант, на книгата "Петко Бочаров на 90? Не, ама да!". Негово дело са и книгите "Картини от три Българии" и "Лица и съдби от три Българии", на "Страсти и контрасти в три Българии", "Нашата Via Dolorosa", "Петко Бочаров на 95 през три Българии".

Евтим Евтимов - Евтимов е сред популярните съвременни български поети, познат най-вече с любовната си лирика. Автор е на повече от 40 книги. Много от стиховете му са използвани като текстове за песни, превърнали се в хитове в България. Сред тях са „Високо“ на ФСБ, „Ако ти си отидеш за миг“ на „Импулс“, „Грешница на любовта“ на Лили Иванова, „Горчиво вино“ на Веселин Маринов и „Обич за обич“ на Георги Христов.

Юлия Огнянова - Самородният талант е известен както с актьорската си кариера, така и с режисурата си. Тя е режисьор на филма "Лазарица" и играе цели четири роли във "Вагнер". Нейни студенти във ВИТИЗ пък са Теди Москов, Мая Новоселска, Александър Морфов, Васил Василев-Зуека. Дълги години води клас по режисура за куклен театър. Режисира и куклени постановки и на постановки в Телевизионния театър. Носител на международни и национални отличия, сред които почетните „Аскеер” (1999) и „Икар” (2009) за цялостно творчество, припомня 24 часа.