Боен самолет за 180 млн. лв. катастрофирал под командването на Румен Радев

По чудо при инцидента няма жертви

Шокиращ гаф на новоизбрания президент Румен Радев в качеството му на зам.-командир във Военно-въздушните сили изплува от близкото минало.

Под командването на новоизпечения политик на 26 април 2012 г. е катастрофирал военен самолет МиГ-29. Машината за близо 180 млн. лв. се разбива, след като при излитането й пламва пожар, а след инцидента Радев така и не понася никаква отговорност.

Повече от четири години след безпрецедентната катастрофа никой не е обявил официално причината за катастрофата. Наказани няма. Нещо повече, Румен Радев е издигнат за шеф на Военновъздушните сили. После дезертира от армията, за да се хвърли в президентската битка.

Военни пилоти обаче са категорични, че именно той е бил сред основните отговорници за инцидента, тъй като е отговорял за летателната подготовка на ВВС по това време като зам.-командир на тогавашния началник Константин Попов. Той лично е ръководел и учението по време, на което се е случила катастрофата - българо-американската съвместна тренировка "Тракийска звезда 2012".

По чудо при инцидента няма жертви след като минути след излитането си в 10,35 часа учебно-бойният МиГ-29УБ с екипаж майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев пламва. Според военни летци причината е, че вместо да приберат фаровете, те прибират по-рано колесника, получава се искра и машината пламва. Двамата насочват самолета към землището между две села - Царимир и Голям Чардак, за да избегнат жертви, и катапултират.

 "Изтребителят е произведен 1989 г., тоест на същите години, на които са абсолютно всички самолети МиГ-29. Машината е минала прегледи. При нас това е абсолютно задължително, няма компромис. Всички самолети, за които имахме договор с руснаците, минаха по една и съща процедура и всички те са в едно и също състояние - много добро", коментира тогава командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов. На същият самолет предният ден успешно е летял самият той. Никой обаче не споменава името на ръководещия учението и полетите в конкретния ден Румен Радев, който сякаш потъва вдън земя, въпреки че е прекият отговорник и за разпределинето на екипажите, и за организацията на полетите.

Военна полиция и прокуратура водят разследване след инцидента и са разпитвани двамата пилоти, но не и техния командир и ръководител на операция Румен Радев, чието име така и не се споменава в многобройните статии по време и след инцидента. Какъв е бил неговият рапорт за грешката му при водене на учението и като отговорник за летателната подготовка на цялото ВВС като зам.-командир, остава мистерия. Факт е обаче, че след изгарянето на машината за 180 млн. лв., той продължава възходящата си кариера по времето на министърът на отбраната Аню Ангелов, а и след това.

Източник: ПИК