Кабинетът одобри кандидатурата на ген. Стойков за началник на ВВС, на ход е президентът

Политика

24-08-2016, 14:07

Снимка:

Af.armf.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Ненчев предлага военното ни аташе във Вашингтон за командир на ВВС

Правителството одобри кандидатурата на генерал Цанко Стойков, предложена от военния министър Николай Ненчев, за командир на Военновъздушните сили, се разбира от прессъобщение на правителствената пресслужба.

Кандидатурата на Стойков, който е военно аташе на България в американската столица Вашингтон, бе лансирано от Ненчев вчера преди събранието на Реформаторския блок, част от който е партията на военния министър - БЗНС. Тогава Ненечев изрази надежда още в началото на септември ВВС да имат нов командир. "Нека изчакаме решение на Министерския съвет и указа на президента. Аз съм взел моето решение", заяви още началника на военното ведомство.

Освен че одобри кандидатурата на Стойков и я предложи за разлгеждане на президента Росен Плевнелиев, правителството предлага той също така да бъде повишен в длъжност. Искането на кабинета към Плевнелиев е да удостои Стойков, който сега е бригаден генерал с висшето офицерско звание "генерал-майор".

Генерал Стойков е роден на 5 януари 1963 г. в Казанлък. Той е завършил ВHВВУ „Г. Бенковски“, специалност „Летец пилот за ВВС“, Военна академия „Г. C. Pаковски“, Военновъздушния колеж „Максуел“ в Алабама, САЩ със специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. На военна служба е от 1987 година. Във военно звание „бригаден генерал“ е от 1 юли 2009 година.