Омитайте се, бе! С бой над жени ли ще управлявате?

Г-да управляващи, спахте ли спокойно след заповедта за сблъсъци?

Кръв оплиска жълтите павета, докато неизвестна бройка депутати от БСП и ДПС пробваха да се изнесат от Народното събрание с автобус. За респект си бяха повикали жандармерия да им проправя път. Това обаче се оказа най-нелепия тур, който не продължи повече и от километър. "Ювелирна" акция, подготвена от неподготвен.

Провокатори сред протестиращите нямаше, този път те бяха в униформа. Но не редовите полицаи.

"Голяма част от полицаите опитваха да запазят хората, но имаше и такива, с маски, които ритаха и биеха", заяви един от протестиращите.

Трябва бързо да се даде отговор на въпроса: Кой нареди побоя над жени? Кой издаде заповедта за силовия ескорт на един автобус оядени политици? Що за власт е това, която е пазена с палки и с шутове от кубинки? Защо хората в униформи действаха в полза на 30 депутати, а не на няколко хиляди, които им плащат заплатата?
Защо на няколко колеги бяха разбити камери и фотоапарати, има ли някой наивен, който смята, че всичко може да остане на тъмно?

Много ми се иска овластените в автобуса, докато са гледали през прозорците и са се подсмихвали ехидно да са наясно, че времето им изтече. И да разберат, че са се возили в автобуса без билет.

Нямаш моралното право да управляваш, след като цената е кръв. Недоверието е достигнало своя пик и няма как да бъде притъпено с каквито и да е стратегии и социални PR ходове.

Орешарски, Станишев, Местан, Сидеров, ще спите ли спокойно докато гледате кадрите с разбити глави на млади хора? Доволни ли сте, че полицаи посягат на девойки, харесва ли ви гледката на окървавено младо момиче?

Политиката вече е на заден план. 40 дни не се вслушахте в протестите, наричахте ги театрални, хората били по площадите да се забавляват и да си пийват кафето или биричката. Не, те са по площадите за едно единствено нещо - искат морал в политиката. Веднага! Нещо, в което не успяхте да ги убедите. Примерите са много и дали токът ще поевтинее с 2-3 лева вече не е от значение.

Демокрацията (всички депутати повтарят под път и над път, че са демократи) има един единствен лост, когато няма връзка между управляващи и народ. Избори. И нека приближени до властта социолози, политолози и други -лози, да не ни убеждават, че щяло да се запази статуквото. Ако не ги е страх, че могат да изпуснат кокала, депутатите могат да насрочат предсрочни избори през есента, а дотогава могат да направят нужните промени в изборния закон.

И днес обаче стана ясно, че нямат никакви намерения да оставят властта. И най-странното е, че думата на Орешарски не се чува ясно. Станишев бе кристален, че оставки няма да има, но негова ли е тази категоричност или на ДПС, които реално държат всички държавни лостове? Волен и той си пее някаква коалиционна песен, колкото и да се прави на националист - пуска сигнали до различни инстанции каква лумпениада са протестите, как някои хора не могат да спят от шума, а последно се загрижи за децата. Не трябвало да присъстват на протестите, тъй като там имало алкохол и наркотици. Дори му се привидяха родите с дете в едната ръка и бутилка в другата.

Този властови инат няма да доведе до нищо добро. На всички е ясно, че след като 40 дни няма чуваемост, протестът в един момент ще се радикализира. Полицаите вече над месец работят без почивка, и на тях в един момент може да не им издържат нервите. В крайна сметка под каските и щитовете има живи хора. И сблъсъците са неизбежни. И двете страни са наясно, че не са отишли на площада да си подаряват рози, но и никой не иска да се пролива кръв. Още повече, че срещу вас може да бъде вашия съсед, приятел и дори роднина.  

Трябва ли да има убити, за да разберете, че власт на всяка цена не носи нищо добро?

Кредитът на доверие е изчерпан. Този между полиция и протестиращи също. Няма да помогнат и надписите по жилетките. Изходът трябва да бъде демократичен - избори. Още есента!