Бойкот на правата на гражданите

Голямото мерене на електорат започна, Кунева възроди "синьо-червената мъгла"

Дните до първия в новата история на България референдум почти отлетяха, а политическото говорене по традиция надделя над икономическите факти и опции, които трябва да ни убеждават да решим ще се строи ли втората ядрена централа в страната.

Каква съдба ще отреди българинът за АЕЦ "Белене" ще видим окончателно на 27 януари, но е сигурно едно – референдумът ще се превърне в най-скъпото социологическо проучване в историята на България.

Над 14 милиона лева ще бъдат похарчени за историческото събитие, което може да се окаже генерална репетиция преди решителните парламентарни избори през лятото. А меренето на електората отдавна започна.

Позициите на двете водещи партии – ГЕРБ и БСП, отдавна са ясни. Социалистите ще мерят своите хора с отговора "да" на бъдещия референдум, а за управляващата партия "остана" отговорът "не", който все по-твърдо е в устата на премиера Бойко Борисов. Така противопоставянето на ГЕРБ и БСП, което логично трябваше да се получи, отново е факт.

В пъзела обаче се опита да се вмести и премери и сочената от социолозите за трета политическа сила – "България на гражданите" на бившия еврокомисар Меглена Кунева. И някак си логично образът на поредната нова алтернатива, съставена от добре познати пребоядисани политици, трябваше да изпъкне в друга посока, която да отрича до край както идеите на "гербери", така и на социалисти. А и трябва да се признае – референдумът месеци преди парламентарните избори е опция, която не е за изпускане.

И какво остана за Кунева след разпределението на позициите, освен да обяви... бойкот на едно от основните граждански права на гражданите – да избират. Един както хитър, така и глупав ход, който може да се окаже автогол за партията й.

"Този референдум е фарс – уговорен мач между ГЕРБ и БСП, предизборно стягане на редиците", казват хората на Кунева в специален клип, в който зоват за "БойкоТ" на референдума.

В краткосрочен план идеята изглежда ясна – едва ли някой наистина очаква, че всички българи ще се юрнат към урните на 27-ми и ще гласуват за бъдещето на АЕЦ "Белене". А за да бъде референдумът валиден и резултатите от него – задължителни, трябва да гласуват близо 4.3 млн. българи. С две думи – трудно. Много трудно. Само за сравнение на предните парламентарни избори през 2009 година ГЕРБ и БСП събраха общо малко под 2,5 млн. гласове. Колко ли ще гласуват сега на референдума?

В този ред на мисли ако избирателната активност е ниска, както вероятно и ще стане, хората на Кунева сигурно ще се провъзгласят за победители от референдума с техния "БойкоТ". И ще се опитат да яхнат политическата апатия на българите за пропагандирането на партийни цели, като видиш ли посочат, че на хората им е писнало от "картела ГЕРБ-БСП" и затова са ги послушали и не са гласували.

Всъщност последното определение за картела напомня до втръсване на добре познатото определение на Жорж Ганчев за "синьо-червената мъгла", което беше особено популярно в края на миналия век. Е, явно пак му идва модата.

Интересното обаче е и друго – как заради трупането на политически актив, "България на гражданите" зове същите тези граждани да се... отказват от правата си. А уж България е тяхна?! "Моят глас има значение и искам да бъде чут, не проигран", се казва в клипа на партията срещу референдума. Как точно обаче ще бъде чут, като хората на Кунева изобщо няма да гласуват, не става ясно. С тях и без тях референдум ще има.

Ясно е, че призивът за бойкот реално е глас против строителството на "Белене", поне на този етап и при тези условия. Сметките са ясни – малкото гласували правят резултатите от референдума без особен смисъл, а връщането на въпроса пак в пленарна зала ни обрича на познатото въртене в кръг, от която вероятно няма да излезе нищо.

Защо тогава от "България на гражданите" просто не заемат категорична позиция за този референдум? Още повече, че бившият еврокомисар дължи тази позиция заради пасивността си (а може би точно обратното – заради сериозната активност?) по време на преговорите с ЕС и последвалото затваряне на 3-и и 4-и блок ни а АЕЦ "Козлодуй".

Но явно от щабът на Кунева засега предпочитат да заложат на активната пасивност. А ще има ли политически дивиденти от бойкота им предстои да броим наесен.