Бойко с водопад от информация срещу Сергей и "Белене"

"Нямаме пари, да я градим, а и българите са ми по-мили от инвеститорите"

Ако Станишев е искал да строи ядрена централа, е щял да подпише договора между 2006 и 2007 година.

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред bTV водопада от информация, който се изля по проекта "Белене" в дните преди референдума.

След ваденето на кашони и стенограми по темата от страна на управляващите, вчера на показ излезе меморандум, който червените изтълкуваха като доказателство, че още през 2010 година Борисов е знаел, че цената на централата е 6,3 милиарда евро.

Министър-председателят дойде в студиото на медията, подкрепен от икономическия и образователния министър, тъй като в министерството на Делян Добрев нямал доверие на никой друг, а самият министър "носел документите като пощальон, прибирал ги и спял с тях".

С обяснението, че е "опитен човек", който знае, че рано или късно може да се спекулира, и слагайки очила, тъй като "сутрин почнал малко да не вижда", премиерът цитира част от текста:

"Целта на този меморандум е единствено да се изрази желанието на страните за взаимно изгодно сътрудничество в рамките на проекта... Този меморандум не ражда никаква форма на отговорност", категоричен бе министър-председателят.

Наблягайки на опита си да бъде "максимално пунктуален" той обясни, че замисълът на централата е от 1986 година.

След това се правят три първи копки, а в един момент тогавашните управляващите решават, че след спирането на реакторите в Козлодуй същото може да се случи и с тези в Белене.

Тогава според премиера започва порочността на този проект: "Вместо да си направят конкурс, те решават, че ще сложат малко по-нови реактори. Те обаче не могат да влязат в построеното. Връщат ги на безценица в Русия за някакви жълти стотинки, които финансовата комисия ги доказа, че това е така".

В продължение на пунктуалния си коментар Борисов за пореден път благодари на Станишев, който в периода 2006 и 2007 година е "проявил характер" и не е подписал договора за новата централа.

Слагайки Първанов и Станишев в "един пакет" за посочения период, обаче премиерът обяви, че не е получил отговор на задавания от него въпрос – на какъв инфлационен индекс е била договорена централата.

"Ако не намерим голям европейски инвеститор с име, няма да строим АЕЦ "Белене", каза Борисов.

"Ние нямаме пари, защото държавата ги няма. Българите са ми по-мили от инвеститорите", отсече той.