Най-младата номинирана за Оскар на всички времена е Кувенжинe Уолис

„Най-добра актриса” - може би най-вълнуващата категория на тазгодишните Оскари

Холивуд, четвъртък сутринта,

докато петелът още кукурига сънено и разтърква спящите си очи, Академията за филмово изкуство обяви номинациите за 85-та годишна церемония Оскар. Един от всички номинирани обаче е малко необичаен.

Кувенжине Уолис, девет годишната комбинация от талант и енергия, е номинирана за най-добра актриса в главна роля в "Зверовете от дивия юг". Рамо до рамо с ветерани като Наоми Уотс (Невъзможно) и Джесика Частейн (Враг номер едно), Уолис е най-младата актриса, номинирана някога в категорията.

Това е ход, който кара хората да се питат: "Кое по дяволите е това малко огнено кълбо"?!

Уолис спечелила ролята на Хъшпъпи, надарено дете живеещо с умиращия си баща в селските райони на Луизиана, в „Зверовете на дивия юг” (също номиниран за най-добър филм и най-добра режисура), в борба със 4000 конкурентни деца. Наложило се да лъже за възрастта си, тъй като била под минималната възрастова граница според изискванията на продукцията.

Тя е родом от Луизиана и е едно от четири деца, братята и сестрите й се казват Куникуекя, Венджие младши и Вежон Уолис.

„С играта си в „Зверовете”, нейната дебютна роля, Уолис показа, че е сила с която трябва да се съобразяваме”, не пестят похвалите си рецензентите:

Филмовият критик на Ню Йорк Таймс A.O. Скот я нарича "необучена нимфа, която държи вниманието на камерата", а Роджър Еберт пише: "Чудя се дали филмът би бил възможен без нея."

Но въпреки одобрението на критиката, което филмът получи, някои се присмяха на идеята за декориране на дете с намигане от чичо "Оскар".

Филмовият критик на The Atlantic Скот Макдоналд казва, че  "здравомислещи хора" никога не биха номинирали Уолис.

"Тя е дете, тя просто е", пише Макдоналд. "Това, разбира се е голяма част от това на, което реагираме когато гледаме Уолис: нейната невинност и липсата на самосъзнание. Тя се чувства истинска, именно защото е неспособна да бъде друга."

И докато човек би си помислил, че тя е най-младият номиниран за Оскар актьор, тази чест, действително притежава осем годишният Джъстин Хенри, който е номиниран за ролята си в "Крамер срещу Крамер" през 1979г. Въпреки това, заради мъчителното достигане на филма до кината, печели Уолис, защото по време на снимките на „Зверовете” тя е била само на 5 годинки.

Номинациите в категорията най-добра актриса биват допълнени от Дженифър Лорънс (Silver Linings Playbook) и Еманюел Рива (Амур), със своите 85 години случайно тя пък се оказва най-възрастната актриса номинирана някога в категорията

Наградите на Американската Филмова Академия ще бъдат раздадени на 24 февруари, 2013 г.

 Номинирането на дете не е прецедент в историята на наградите, през 1994. тогава 11 годишната Ана Пакуйн е номинирана в категорията "Най-добра актриса в поддържаща роля" за играта си в "Пианото" като малката Флора. По това време тя е втора в класацията на най-младите номинирани за Оскар след Джъстин Хенри. Почти 20 годинипо-късно  можем да кажем, че Ана е пример за дете с успешна кариера и развитие в кино индустрията с участието си в над 30 филови продукции, десетина роли в театъра и безброй награди и номинации.