Срещата ЕС-Турция в световните медии

Политика

27-03-2018, 13:46

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

След срещата във Варна – Ердоган: Дано периодът на лошите ни отношения е в миналото

Историческо - ЕС и Турция се срещат в Евксиноград

„Файненшъл Таймс“: Европа се провали да получи отстъпки от Турция по отношение на човешките права

Чуждестранните медии проявяват сериозен интерес към вчерашната среща във Варна. Турски, европейски и дори американски издания отделят място на страниците си за акценти от разговорите между ЕС и Турция и предлагат коментари на случилото се.

„Анадолската агенция“: Евроразширяване без Турция е „смъртоносна грешка“

С цитат на турския президент Реджеп Ердоган започва материалът на „Анадолската Агенция“. „Би било смъртоносна грешка за Европа, която има претенциите да е глобална сила, да изтика Турция извън политиката по разширяването си“, пише турската медия.

„Отново на общата пресконференция след срещата, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се закле да бъде гарант за продължаването за преговорите Турция-ЕС. Юнкер оцени успеха на споразумението за бежанците като каза, че то показвало „видими резултати“, поставя още един акцент турската агенция.

„Политико“: Европа се прави че харесва турски локум

„Българското черноморско крайбрежие предлага всичко необходимо на политическия елит за провеждането на добра среща на високо равнище: екзотична локация, спиращи дъха гледки и най-важното - каси добро вино. Само да не се бе появявал президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган“, пише авторитетното европейско издание Politico.

„Той беше като „муха в супата“. И все пак двете страни знаят, че са зависими една от друга. Това, което Ердоган получава от ЕС, може да бъде обобщено в една дума: оцеляване. Забравете загадъчната реторика на Ердоган за Европа и антитурските "терористи" и който обвинява Германия и другите, че ги приютява. Студената реалност е, че Турция е почти напълно зависима от ЕС, за да запази икономиката си на повърхността“, пише още изданието.

„Файненшъл Таймс“: Европа се провали да получи отстъпки от Турция по отношение на човешките права

Авторитетното финансово издание „Файненшъл Таймс“ също излезе с анализ на срещата. „ЕС призна провал в това да настоява за освобождаване на турските журналисти, които са в затвора, както и да работи за повече други права за турските граждани“, пише медията.

„Страната е член на НАТО и преговаря за членство в ЕС от 2005 година, но процесът  по интеграцията на 80-милионната мюсюлманска нация беше замръзен заради нарушаването на свободи в Турция след опита за преврат срещу г-н Ердоган“, припомня „Файненшъл Таймс“.