След срещата във Варна – Ердоган: Дано периодът на лошите ни отношения е в миналото

Политика

26-03-2018, 21:57

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Историческо - ЕС и Турция се срещат в Евксиноград

Борисов: Представих пред Ердоган всички въпроси, които ми бяха поставени във вътрешен план

„Дано периодът на лошите ни отношения вече е в миналото. Обсъдихме какво да направим, за да ги подобрим. Искаме час по-скоро стъпки за евроинтеграцията ни“. Това заяви след срещата във Варна турският президент Реджеп Ердоган. По отношение на споразумението между Турция и ЕС за бежанците, турският държавен глава не пропусна да припомни, че само половината от финансовите средства, обещани от Брюксел, са преведени. Но изрази надежда, че това скоро ще бъде поправено.

Критиките към страната му в нарушаване на човешки права, Ердоган нарече „неоснователни“. „Моят приятел г-н Борисов ме покани и аз му благодаря“, не пропусна да изкаже признателност към страната ни за организирането на срещата турският президент. „Разделям се с вас с обич и уважение“, каза на раздяла Ердоган.

„ЕС и Турция остават много близки партньори. Искам да благодаря на Турция за това, че приютиха и се грижат за над 3 млн. бежанци. В някои области имаме трудности, но в други не. Искаме диалогът да продължи“, заяви след срещата  председателят на Европейския съвет Доналд Туск. „Турция трябва да спазва демократичните стандарти. Знаем, че пострадаха от опита за преврат, но искаме да спазват човешките права“, заяви той.

„Благодаря за конструктивната среща, беше заредена с голямо напрежение“, заяви след разговорите българският премиер Бойко Борисов. „Събитията в света се случват непрекъснато и не в добра посока. Очакванията бяха позициите да не са конструктивни. Най-големият успех от разговорите е, че е възстановен диалогът", каза министър-председателят и обяви намерения за организиране на евентуална нова среща в същия формат още преди лятото.

"Поставих пред Ердоган всички теми, които ми бяха поставени във вътрешен план“, не пропусна да отговори на опозицията и на президента Румен Радев премиерът.