Операторът Иван Обрейков потвърди, че БНТ е финансирала филми на Елена Йончева

6-7 филма на журналистката са били платени през "Радиовижън" на Александър Методиев

Няколко от филмите на Елена Йончева от периода 1994-1997 г. са били финансирани индиректно от БНТ. Това заяви пред "Клуб Z" тогавашният оператор Иван Обрейков. Така той подкрепи тезата на Александър Методиев, тогава продуцент, който вчера заяви, че неговата фирма "Радиовижън" е давала пари на сегашната кандидат-депутка на БСП, които после националната телевизия е възстановявала с рекламно време.

"Първо финансираха нашите филми, командировъчни и техника ни даваха, тъй като имаха по-модерна техника от тази в телевизията, съответно пътни, дневни. Съответно, след като се реализира филмът, бартерът беше срещу рекламно време," обясни Обрейков. Той посочва няколко филма, по които е работил заедно с Йончева – "Аз съм работил с Елена от 1994 г. Първият ни филм беше за изборите в Африка, след това заминахме за Чечения, там снимахме доста, направихме интервю с тогавашния президент Дудаев. След това ходихме в Афганистан, втори път в Чечения, Алжир, Босна и Херцеговина." Всички тези филми са били финансирани по тази схема. След това Елена почна да търси други пари, спонсори, и аз търсех съответно, и до 97-ма година аз престанах да работя с нея. За този период мога да кажа, 94-97 г, за което има и документи, предполагам. Не мога да се отрека, аз дори съм ходил да взимам и техниката, и парите, тъй като тя не обичаше да носи много в себе си, а ставаше въпрос за големи суми", обясни Обрейков и заяви, че не помни точните суми, но един филм е варирал между 5, 7 и 10 хиляди долара.

"За мен терминът "продуцент" е за този, който дава парите. Елена беше автор, а фирмата "Радиовижън" беше тази, която даваше парите. После косвено БНТ ги връщаше с рекламно време. По това време в телевизията нямаха много средства за подобни документални филми, които искат такъв бюджет. Това беше една от вратите и така работеха много фирми, общински компании, не само на Сашо и на Ковачев (партньор на Методиев в "Радиовижън, бел.ред.)."

Той заяви, че не знае нищо за хонорар от 40 000 лева, за който Методиев заяви, че Хачо Бояджиев е издействал за Йончева. Обясни още, че за всичко е имало фактури – от таксита, за бензин, и когато са оставали пари, са ги връщали, което също трябва да е отчетено. "Не си измислям и не искам да уязвя Елена, тя може би не си спомня, все пак след 20 и няколко години…", каза Обрейков. Той обясни, че по времето, за което Борисов твърди, че Йончева е струвала на държавата 2 млн. лева, той вече не е работил с нея и не може да коментира.

"Всеки трябва да си докаже тезата. Ако някой краде, Елена да извади доказателства. Борисов ако настоява на своята теза, да извади доказателства, за да видят хората и да не се джафкаме по медиите.", коментира Иван Обрейков.