Григорий Вазов: Банковата система е много стабилна

Пример за цялостната стабилност на системата е Fibank, която върна предсрочно 775 млн.лева

Банковата система е много спокойна в момента. Това заяви по БНТ икономистът Григорий Вазов, който е член на Фискалния съвет. Вазов уточни какво означава банковата система да е спокойна - хората си държат парите в банките, те нямат никакви колебания по отношение на стабилността им.

„Това е най-важното. Банките функционират в една много добра кондиция“, подчерта той и даде конкретен пример: „Съвсем скоро прочетох едно съобщение на министерство на финансите свързано с прочутия случай с Първа инвестиционна банка. От него става ясно, че тя предсрочно е върнала 775 милиона лева от депозита, който беше поставен при тях, от тях 25 милиона лева лихви. До края на май те ще го върнат целия“.

Според финансиста това е много положителен сигнал, който е важен за цялата банкова система в страната и е знак, че тя е в много добро състояние.

„Това са фактите и това са резултатите, които са и на сайта на Българската народна банка“, добави Вазов Той не съжалява, че не е успял да оглави БНБ, но подчерта „нейната уникална роля като институция във времето, в което живеем“.

Коментирайки ролята на бъдещия Фискален съвет, на който той е член, Вазов отбеляза: „Подобна институция функционира от дълги години в останалите европейски държави. Нейната цел е публичност на финансите, за да има доверие обществото“ във финансовата система.

Пълно видео по темата можете да видите ТУК