Григорий Вазов: Да останат 4 държавни университета

Новините

25-08-2010, 17:50

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Най-добрият начин да бъде направена реформата във висшето образование е да останат четири основни университета, като Софийски Университет, УНСС, Техническия университет, Медицинския и УАСГ,

а останалите 48 да бъдат приватизирани, заяви днес собственикът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов.

"Има десетки, стотици технологии за приватизиране на такива структури. Нека да излязат на пазара и да покажат необходими ли са да съществуват или не, защото сега всички искат пари, всички плачат за пари. Но необходим ли си, за да ти бъдат дадени пари или не си необходим? Не може да има 65 хиляди свободни места, а да има 55 хиляди деца. За какво са толкова държавни университети?", коментира Вазов.

На държавните университети винаги някой им е виновен за нещo, според Вазов.

По думите му кризата в образованието се дължи на съпротивата към промени на работещите в този сектор. "Те искат да се запази статуквото", посочи той.

Високата безработица в България е функция на обществото, смята той.

"Не може да имаш СИК, да имаш ВИЗ, да имаш мутри и всичко останало и в същия момент да имаш качествени деца. Не можеш да виждаш, че цялото ти общество се разлага от корупция и в същия момент да плащаш 300 лв. на един учител и той да няма никаква защита срещу мутренския син или сина на някой зам.-министър или министър", заяви Григорий Вазов.

Цялото интервю може да прочетете на www.cross-bg.net.