Как БНТ излъчи слънчевото затъмнение със звук и картина (видео)

Днешното забавление в мрежата е култовият гаф на националната телевизия в пореден опит за излъчване на астрономическия феномен

БНТ успя да излъчи Слънчевото затъмнение днес, но аудиозапис, съпътстващ кадрите, отново изстреля държавната телевизия като водеща новина. Репортерка и двама оператори коментират драмите в кухнята на медията, докато са на тръни дали ще успеят да отразят събитието или отново ще бъдат разпънати. Проблемът този път е в липсващ филтър. От телевизията уточниха, че това е неформален разговор на екип на медията. "Неговата основна задача бе да проследи реакциите на хората, които са наблюдавали събитието пред НДК", казаха от БНТ.
През 1999 г. БНТ не успя да излъчи затъмнението от Камен бряг. В момента на закриването на Слънцето от Луната се появи чисто черен екран - ефирът изчезна, припомня БЛИЦ.

"Българската национална телевизия отрази слънчевото затъмнение от територията на България и кадри от него бяха излъчени в обедната емисия "По света и у нас". Внушението в социалните мрежи, че телевизията отново не е показала затъмнението, не отговарят на истината. Изтеклият в публичното пространство аудиозапис е на неформален разговор на екип на медията. Неговата основна задача бе да проследи реакциите на хората, които са наблюдавали събитието пред НДК. Позицията на основния екип, отразяващ слънчевото затъмнение, беше пред Обсерваторията в Борисовата градина - подготвен за събитието от предния ден с необходимото техническо оборудване", пише в съобщението на БНТ 16 години след първия провал.

"Господари на ефира" естествено не им простиха:

Ето го и текста от записа:

Оператор 1: Да мине предаването... Ти за Зойчето говориш, да?
Оператор 2: Зойчето ми е приятел и с нея се разбирам. Мисли бе, човек. Мисли!
Репортерка: Тя явно се е притеснила и затова ...
Оператор 2: Кой се е притеснил?
Репортерка: Зоя.
Оператор 2: Нашата работа с притеснения не става. Слушай и запомни от мен! Аз те обичам и уважавам. Нашата работа с притеснения не става. Става с информация, предварителна, и ред, и дисциплина. Отиваме да снимаме еди си кво си. Вие ни изпращате, ама ни кажете какво искате. Аха! Това е свързано със слънчевото затъмнение. Любо, виж сега какво можем да направим. Евентуално трябва да се снима и слънцето, нали?
Репортерка: Ама на мен знаеш ли какво ми казаха...
Оператор 2: Слушай, днес идваме тук и ако не можем да снимаме слънцето, знаеш ли какво става? Случай 1994 година. На Камен бряг. Колегите ми се осраха и не можаха да снимат.
Репортерка: А те защо не са могли?
Оператор 2: Щото нямаха е такова.
Оператор 1: Филтър.
Оператор 2: Не разрешиха да се прецакат чисто нови камери и...
Оператор 1:... и ни разнесоха по всички вестници.
Оператор 2: А можеше да изкараме луди пари!
Оператор 1: Изкараха ни по всички списания, уволниха хора. Станахме за смех на България. Е това щеше да стане днеска. Това щеше да ни се случи.
Оператор 2: Скъсах си нервите. Не днес, това нищо не е. Да им оправя картината, защото им жълтеела. Една седмица си скъсахме нервите да им я правим денем, нощем и така нататъка. И накрая им викам на тия, наште: абе, какво трябва да направя, за да имам едни 20 лева награда? Е ние ги написахме, ама той ги е задраскал. Е не искам да го виждам тоя човек повече. Айде, аз си заминавам, ами младите какво ще правите. Така че оставиш ли се сега да те люшкат и да те бутат насам-натам...
Оператор 1: Аз съм 53-ти набор, мисля, че и ти си 53-ти, и сме на по 30 и кусур, 40 години телевизия... А не - сядаме в колата и тръгваме. Разбираш ли? И един ден ще си ми благодарна.
Репортерка: Знаеш ли какво ми казва. Като питах "Къде?", ми вика: "Няма време, тръгвай!", почва да ми вика. Аз питам! Аз не да не питам...
Оператор 2: Сега ти ще я питаш нея. Защото щеше да стане пак 94 година. Да стоим тук, пак да има уволнени. И пак да викат: БНТ се осра отново.
Репортерка: То всичко си беше за Зоя. Беше извънредно и аз не знаех. Трябвало е техния екип да го вземат този филтър.
Оператор 1: Не знам какво са взели.
Оператор 2: Ало, слушаме, Жанет. Жанет! Ми не те чувам, защото те чувам от време на време. На камерата има филтър, с който, ако няма слънце, няма да се види нищо. И кажи, ако обичаш на редакторите и на другите, че всичкото това, което се случи тук и го заснехме, и го показахме на живо, е благодарение на една жена позната, която ми даде филтър. Аз бях тук без филтър. Това да го знаят и началниците. Иначе щяхме да се насереме като 93 година. Благодаря ти, Жанет.
Оператор 2: Ама това "Господари на ефира" ще има да го показват, показват, показват...
Оператор 1: Щеха да ни разкъсат, нали си спомняш, бе...
Оператор 2: Митьо Плондира го отвлече. Той беше шеф на ПТС-а, беше чисто нов.
Оператор 1: Уволниха го и него..
Оператор 2: Дааа, дааа. Той ги съди и се върна.
Оператор 1: Той не е виновен, да ти кажа.
Оператор 2: Ми той си запази камерите, чисто нови камери. Как ще прецакваш така чисто нови камери?!
Оператор 1: Ами тоя моя колега... знаеш, че отиваш да снимаш. На плаж бяха отишли всичките. Да, точно това беше.
Оператор 2: После един по един ги възстановиха. И Митьо го върнаха, но той почина между другото.
Оператор 1: Чакай сега да се махнат облаците и да мине спорта...
Оператор 2: Не се вижда нищо. Тъмно е. Има филтър и не се вижда нищо. Без слънце.
Оператор 1: Ей и Митака пристига. Митьо К*ра помниш ли го? Ей ти го!
Репортерка: Обадиха ми се от сайта. Помолиха, ако може да не говорим, защото се прави цялото видео на затъмнението и влиза звукът във сайта вътре. И искат да не говорим.
Оператор 2: Жанет, Жанет? Имали новини? Има облаци. Всичкото това нещо допреди 6 минути съм го заснел. Имаме го на картата.