НА ЖИВО: Слънчевото затъмнение започна (видео)

Он-лайн излъчване на явлението в пълната му фаза през Virtual Telescope Project, както и частично - от обсерваторията на Рожен

(Допълнение от 14:00 ч: Вижте видеозаписи от затъмнението, заснето от сателит и от Фарьорските острови » )

Пряко излъчване онлайн - необходимо е да натиснете бутон в средата, и да опреснявате (F5), в случай че излъчването прекъсне. Второто видео е от телескопа в планеатриума на в. Рожен.

Наблюдаваме най-голямото пълно слънчево затъмнение от 1999 г. насам и последното за следващите 11 години. Да припомним, че затъмнението ще се наблюдава в пълната си фаза от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. С най-голяма продължителност (2 минути и 47 секунди) ще се види в океана, на около 260 км северно от Фарьорските острови.

В България наблюдаваме частично затъмнение. Вижте го от телескопа на Националната обсерватория на Рожен

Как да наблюдаваме затъмнението?

Важно! Ако искате да проследите затъмнението, трябва непременно да си осигурите предпазни средства за безопасно наблюдение, напомнят от Обсерваторията. Обикновените слънчеви очила не са подходящи!Вариантите са да се снабдите със специални очила или очила за работа с оксижен. Чудесна работа ще свърши и филмът от стара дискета, ако ви се намира. Най-сигурният, лесен и традиционен начин е да опушите стъкло със свещ. 

"Абсолютно заблуждение е, че опасност за очите има, само по време на слънчево затъмнение. Всеки поглед директно към слънцето е опасен, а още по-опасно е, ако гледате през оптика или фотоапарат на дълга експозиция", предупреждават астрономите от Националната обсерватория "Николай Коперник".

Как да го заснемем?

Не ви трябват специални филтри и обективи, стига да имате телескоп. Трябва само да поставите на разстояние зад окуляра бял лист хартия, който играе ролята на екран.