Камбожата

Welcome to the jungle

Сигурно сте чували за Камбоджа, уважаеми читатели. Пол Пот, червените кхмери, храмовете, Сървайвър.

Но сигурно не знаете какво е Камбожата.

Камбожата, дами и господа, е махала. Разположена е на живописен хълм в периферията на София, столицата на България. А България, както всички гордо знаем, е страна-член на най-успешната и богата общност от държави в света – Европейският Съюз. Камбожата се намира на по-малко от 1км от администрацията на Район „Красна поляна“, на 1,5км от Двореца на децата, и на 4км от сградата на Парламента.

Камбожата се е разположила в джунглата между виетнамските общежития, в които няма нито един виетнамец от 30 години, и Факултета. Факултета не е клон на учебно заведение, а квартал, в който живеят циганите „кореняци“. Факултета няма регулация, канализация и тротоари.Някои къщи имат законен ток. Улиците са тесни, без тротоари, и без настилка. Циганите от Факултета не обичат циганите от виетнамските общежития, и още повече не обичат циганите от Камбожата.

Едните са кореняци – имат си училище, няколко църкви, работят и имат адресни регистрации. Децата им са в ясли и детски градини, а не по контейнерите за смет. Другите са пришълци – гладни, отчаяни, неориентирани. Нямат адрес, работа, самоличност и социални привилегии. Децата се търкалят в калта или ровят в кофите, ако не са впрегнати в беритба на нещо ценно от нечий двор. Разликата между двете групи едва ли интересува някого извън махалите.

Камбожата е изградена от бараки, които са построени върху дънерите на изсечени дървета, с „набрани“ от къщите на хората тухли, желязо, керемиди и найлони. На новодошлите се разчиства място с незаконна сеч, след което се започва пореден тур на „бране“ на тухли и железа от къщите и сградите в околността. Преди време ми откраднаха блиндираната врата на склада, която по принцип е поставена за да пречи, блиндирано нали, да се влезе вътре в самия склад. Те не бяха влезли вътре, а просто ми откраднаха блиндираната врата. На моменти ми е смешно, признавам. Като ми откраднаха старата дограма на офиса, не ми беше смешно, но пък я смених с PVC. Енергийна ефективност, за който може да си я позволи.

Няма да откриете Камбожата на никоя карта на София, която ще е европейска столица на какво ли не в следващите години. Защото тя просто не съществува. Но тя е там – в непроходимата и обсипана с найлони и хартия гора, оформила се във вакуума между две махали на европейската столица, в които никой не иска да стъпва.

Камбожата си има и плюсове. Нямат ток, например. А това е плюс за всеки, който знае какво е да не спиш 72 часа заради поредната ромска сватба във виетнамските общежития. На тези сватби, между другото, отвреме навреме идват знатни гости. Особено по време на избори. Най-знатният е може би Станишев, доведен от Цветелин Кънчев, който друснал едно хорце в калта на по-предните избори. Умилително.

В джунглата нямат и вода, освен дъждовната. Не знам къде се къпят, къде си мият ръцете, и как отглеждат многобройната си челяд. Поотрасналите циганчета идват при нас, в нашата градинка. Обичат да им е чисто и подредено, хвърлят си фасовете в кошчетата, и ако им направя забележка си измитат люспите от слънчоглед. За да не ги изгоним обратно в скупчените в калта навеси.

Нямам представа и дали имат общност на камбожанците, и дали имат общностни лидери или камбожански барони. Едва ли барон би живял в скупщина без ток и вода. Не знам и ако няма лидери и барони на Камбожата, с кого властите могат да се споразумеят за спазването на реда там. До там може да се стигне само с кон и пеша, между другото. Няма път, няма улица, а само стръмни разкаляни кози пътеки. Това за информация на преговарящите, ако случайно решат да тръгнат за натам.

Аз не знам какво трябва да стане с Камбожата. И кой да го свърши. Знам само че тя се увеличава, против волята на „кореняците“ цигани и със сигурност против волята и законите на община, държава, и на последно място – против волята на живеещите тук български граждани. Не знам и какъв процент от ежедневните кражби и грабежи в квартала ни се извършват от камбожанци. Няма статистика. А и те не съществуват, за да бъдат изброени.

Знам само, че не бих отишъл там.Камо ли пък за 20 лева на ден. Дори и с полицейска охрана.

Източник: Fakti.bg