Кой е новият шеф на Пикадили?

Портфейл

28-02-2014, 22:27

Автор:

Капитал

Всичко от Автора

Още по Темата:

Охрана на "Кауфланд" тараши ученици като престъпници

Обраха млада бургазлийка пред касата на "Кауфланд"

Пощада от "Кауфланд" за чинара в "Овча купел"

„Кауфланд“ мами с бележки невидимки?

„Кауфланд“ продава пилета, „охладени от Холандия“, но как са "стигнали" до България?

Шокиращо! Жив червей в прясно месо от "Кауфланд"!

Редовен клиент получи „ужасяваща изненада” преди Коледа - игла в пушен свински бут от „Кауфланд” (видео)

Проверяват "Кауфланд" и "Метро" за заблуждаваща реклама

БМВ литна от паркинга на "Пикадили" - Център

Около ЖП гарата и "Пикадили" - Чаталджа без вода

Пикадили триумфира в първия турнир на АМФЛ-Варна

Пикадили трети в Чепеларе

Хаос в Пикадили заради срив в системата на Борика

Пак продават "Пикадили", купуват го българи

Пикадили затваря наред из страната, реже магазини и в Пловдив

И „Кауфланд“ се нареди на опашката за общински помощи

“Кауфланд“ искали да строят магазин върху стадион „Черно море“

"Пикадили" отново става българска собственост

Белгийската група Delhaize е подписала споразумение за продажба на веригата за бързооборотни стоки "Пикадили". Съобщението за сделката бе качено в четвъртък на сайта на групата. Купувач е дружеството "АП марк", което е в процес на регистрация.
Сделката е поредната, при която голям чужд инвеститор излиза от България и мястото му се заема от местна компания. В търговията с бързооборотни стоки това изглежда закономерно предвид ниските доходи и свития пазар – проучване на "Nielsen България" отчете нов лек спад в потреблението на храни и бързооборотни стоки през 2013 г.

Кой купува и защо се продава
Според официално съобщение от страна на купувача собственици на "АП марк" са Ангел Ангелов и Петър Дудоленски. Ангелов е част от старозагорската група "Градус". Тя е собственост на братята Иван (баща на Ангел) и Лука Ангелови, които освен бизнеса с пилешко месо притежават производителя на олио "Бисер олива", имат зърнопроизводство, инвестиции в частна клиника, винарна и търговски център в Бургас. Петър Дудоленски има дългогодишен опит в инвестициите в молове и други недвижими имоти. Той е участвал в реализацията и управлението на проектите Mall of Sofia, Mall Plodiv, Mall Ruse и други. През последните години работеше по проекти в Полша.

"Пикадили" е средноголяма верига - седма по приходи в търговията с бързооборотни стоки и с около 2% пазарен дял според анализите на маркетинговата агенция iCAP през 2013 г. За сравнение, този на най-големия в сектора – Kaufland, се изчислява на около 10%. Изтеглянето на белгийците е обяснимо - за чуждите собственици на търговски вериги, които не са пазарни лидери в сектора, задните позиции до голяма степен обезсмислят присъствието им на местния пазар.

Белгийската група придоби "Пикадили" в началото на 2011 г., като сделката мина през покупката на сръбския собственик на веригата – "Делта макси груп". В региона тя има бизнес също в Гърция, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина.

Веригата започна своята дейност през 1995 г. като българска - от варненска, тя се разви до национална. През 2007 г. тя стана част от сръбсакта "Делта макси", после три години беше белгийска. До 2014 г. когато отново ще е притежание на български инвеститори.

Новият собственик
Според съобщението на Delhaize Group се очаква продажбата на "Пикадили" да бъде завършена през второто тримесечие на годината, тъй като са необходими одобрения от регулаторните органи. Цена на сделката още не е обявена.
Новият собственик вероятно ще запази марката "Пикадили", тъй като е наложена и позната на пазара. Не е ясно дали ще продължи концепцията за разширяване на мрежата с малки обекти - супермаркети и магазини за ежедневно пазаруване, както досега. Също и с какви темпове ще се разраства веригата.
Заявката на Delhaize Group при влизането им в България през 2011 г. бе да отварят средно 15 нови магазина на година. През миналата година "Пикадили" порасна с приблизително тази темп, откривайки три супермаркета в София и 11 магазина за ежедневно пазаруване "Пикадили Daily". Фокус на марката през последните години са пазарите в София и Варна.
В момента "Пикадили" има 54 магазина - супермаркети и обекти за ежедневно пазаруване, в осем града на страната. Оборотът й за миналата година се изчислява на близо 220 млн. лв. от iCAP.

Източник: capital.bg