На Григор му липсва талантът да е звезда

Как да подражаваш на човек, който не уважава сънародниците си

Григор Димитров е талантлив, възпитан, раздава се докрай на корта, страхотен мъжкар е и жените го харесват, макар че той не е женкар. Обаче късметът често му обръща гръб, понякога и ракетата не му е на нивото, а липсата на достатъчно разбиране и безпричинният хейт допълнително му пречат за постигне това, което заслужава. 


Как ви звучи този публичен, но нереален образ на Григор?


...А за последно се оказа, че дори не е възпитан. Не е ясно колко хора са страдали искрено от ранната му раздяла с Рио, но сред тях със сигурност няма да са българските атлети. И тъй като Новак Джокович е близо до българската делегация в олимпийското село, та спортистите ни пообщуваха и с него, се видя голямата разлика между истинския пич и този, който не е такъв. Както и че има "звезди" в истинския смисъл на думата - достойни за съзерцание и подражание. Григор - най-голямата ни надежда за медал - си тръгна след смешните 64 минути на корта срещу Марин Чилич. А Новак се раздаде като на финал във второстепенния мач на двойки срещу същия Чилич, защото беше двубой между сърби и хървати и му пукаше за родината. Единият отдели време за видеопоздрав и сбъдна мечта на непозната, другият гледа в облаците при среща със сънародници. Как да подражаваш на това?


Случката в Рио е само поредна капка в чашата. При Григор 
липсата на уважение и неглижирането на родината зачестиха


и са в контраст с момчешката му усмивка. И това не просто дразни, а явно е сериозен проблем, сравним със слабата му психика. "Бъди възпитан и кажи добър ден" е класическа родителска реплика от първите 7 години. Затова тези, които Григор е редно да приеме като близки, защото са му сънародници, нямаше как да не се обидят. А беше много лесно и просто да не се стига дотам. Не че не сме имали подобни усещания и ние преди, но тъй като Григор рядко навестява България и често общува със света в Инстаграм, не се усеща натрапчиво. Но от тези, които са си имали вземане-даване директно с него, може да чуете, че "той и до тоалетната не ходи, ако не му се плати". 


Репликата съвпада във времето с онзи тенистурнир в "Арена Армеец", чийто бюджет ние, уважаеми данъкоплатци, доплатихме с около 500 000 лева. Домакинството беше ангажимент, поет най-вече заради него. И неговото присъствие щеше да осмисли продължаващата практика да кандидатстваме за елитни тенистурнири, които не се изплащат и после ни излизат през носа. В негово отсъствие залата до самия финал беше празна, което вероятно е утежнило още повече приходната част. А само преди няколко месеца беше заявил, че "всеки зрител в тази зала е важен за мен".


Подобно низвергване на родината може и да е оправдано в личен план по принцип, но е досадно. Казват, че най-красивият национализъм е на българите зад граница, защото от разстояние спомените са болезнени и родината се обича най-силно и неподправено. Затова когато сантиментите ти не се обаждат когато си навън, не е нормално. В случая с Григор дори е грозно, защото е безпричинно. Той не е в чужбина, защото е бил притиснат до стената от липса на избор, както мнозина. И което е по-важно - той е субсидиран спортист. Същата родина му плати - от нашите данъци - по линия на финансирането на  спортистите с високи резултати. Затова 
отсвирването на турнира в "Армеец" беше неприемливо.


Отсъствието му в националния отбор за сблъсъка с Унгария за купа "Дейвис" пък си беше направо дезертиране. Чак е обидно да си спомняме как загубихме с 2:3 и не успяхме да сменим групата. А Илияна Раева беше права.


Той не се очертава да е велик тенисист, макар все още да го набеждават за такъв и да ни дават пример с възраждането на Станислас Вавринка. Дотук кариерата на Григор е Л-образна - класическа графика при изобразяване на криза. Самият той е прав да твърди, че мъжкият тенис вече е по-конкурентен, но кой голям тенисист си е позволявал рязък спад от 8-о до 34-о място? Като се смяташе, че 8-ото място не отговаря на върха на неговите възможности. Сега оптимистите го очакват пак да изгрее и теоретично може да познаят. Но дори и отново да стане елитен тенисист, Димитров едва ли ще успее да стане велик човек. И понеже му е плащано от нашите данъци, с пълно право можем да се запитаме: Той всъщност изпълнява ли основната си обществена функция - да е подходящ пример за подражание за бъдещите таланти в тениса?


Източник: standartnews.com