Патриотични дивотии

Представителят на „Свобода и достойнство“ не е първият етнически турчин на този пост

Вчера гледах Валери Симеонов при Цонев по БНТ. Да си призная честно подобна изява не бях наблюдавал от зората на частните ни медии, тогава когато повечето политици тепърва се учиха как да стоят добре под светлината на прожекторите. Не ми е понятно защо собственикът на „Скат“ наруши всички правила на пиара и политическото говорене в телевизионно студио.
То не бяха нервни потропвания с ръце, то не беше рязка смяна на тембъра, преминаващ от време на време в кресчендо. Всичко това придружено с някакви уж скандални разкрития за миналото на Орхан Исмаилов от Реформаторския блок.
Принуден съм да се повторя, но в страната на късата памет това е необходимо и нужно. Представителят на „Свобода и достойнство“ не е първият етнически турчин на този пост. В екипа на Ангел Найденов имаше човек от ДПС, който понастоящем е евродепутат. Нищо странно и неочаквано. Като членове на ЕС и НАТО нямаме никакво, ама никакво право да дискриминираме сънародник само защото се казва Орхан, Осман или Исмаил. Още повече когато иде реч за един от малкото случаи, в които кандидатът за висш държавен пост е 101 процента подготвен за него.
Аз лично ще се радвам ако и българските имена по ведомствата са също толкова квалифицирани като Исмаилов. От това печели държавата, печелим всички. Но губят популисти и псевдо националисти, за които единственият начин за набавяне на гласове и подкрепа е с размахване на плашила и скелети от гардероба.
Май не успяха да извият докрай ръцете на правителството, да видим какви ще ги вършат оттук насетне. Но несъмнено първият опит на партньори да мачкат с непреодолими искания премиера Борисов завърши с категорично фиаско.