Гроздан Караджов: Патриотите сами си поставиха капан с позицията за Исмаилов

Сега трябва да намерят изход, коментира депутатът от РБ

Патриотите сами си поставиха капан с казуса „Орхан Исмаилов" и сега трябва да намерят добър начин, по който да обяснят позицията си пред обществото. Това коментира в интервю за Дарик депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.
Поводът - позицията на Патриотичния фронт, който преди седмица поиска смяната на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов с анонса, че може да оттегли подкрепата си за правителството.

„Името Орхан не е причина да отменим за него правото да заема определени постове. Той е един от образцовите в сферата на сигурността и отбраната. Днес той е изкачил следващия връх, а именно на заместник-министър, и в това движение имаме една капка катран, която го вгорчава, именно реакцията на Патриотичния фронт", подчерта Караджов.
По думите му премиерът Борисов не е поставен в ситуация, напротив: „В ситуация се самопоставиха ПФ - те си заложиха клопка, от която сега трябва да намерят изход. По безброй много въпроси можем да спорим с вас. Това, по което няма как да се води диалог, са човешките права. Премиерът нито за минута не е бил поставян пред ценностния избор, който му е бил предложен. Ние все пак сме държава на цивилизацията, не сме държава на шериата. Те са в собствения си капан. Казвам им го съвсем отговорно, но добронамерено, защото ако и те могат да разберат ситуацията, в която се намират, ще намерят по-лесно изхода. Тежестта да докажеш дали си партньор не лежи вече върху премиера, тя не лежи върху нас, тя лежи върху Патриотичния фронт. Този казус излиза като първи. Ако ние разплетем него, ще сме направили една крачка по-напред към разрешаването на подобни взаимоотношения изобщо", подчерта депутатът от Реформаторския блок.

В интервю за вестник „Преса" премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да се поддаде на натиск и няма да позволи на някой да застраши етническия мир. „На Борисов не му отива да изтъква етническия мир като причина за разногласия между партиите", коментира в отговор пред Дарик съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той поясни, че след като получат официалната позиция на премиера, патриотите ще направят Консултативен съвет и ще излязат с обща позиция.