Орешарски , разкрит си!

Една от последните (за щастие) работни седмици на сгромолясалия се кабинет „Орешарски“ започна с „чудесната“ новина за 150-те милиона дупка в приходната част на държавния бюджет. По-интересното е, че тази пробойна се е отворила само за последния месец. Какво излиза – че Орешарски, Чобанов и компания са тръгнали да препечелват като за последно от управлението си?

Объркано от звучния шамар, поднесен в топлата вечер на 25-ти май, правителството, като че ли започна ударно отчитане и плащане на вересиите, дадено му от олигарсите и задкулисието, довели го на власт. Няма друго обяснение – или са малоумни, не виждайки, че приходите са със 150 милиона по-малко, или са крадци и са ги свили в блажни офшорки по топлите страни.

Ситуацията наподобява пролетта на 2009-та преди великият финансов гений Орешарски да бъде запратен в глуха опозиция. Тогава като министър той не видя над милиард и половина загуба за държавата от действията на подчинената му приходна агенция и шефката й – Мургина. Как няма да разбере? Ако не е разбрал, значи не става за този пост, не става за нещо повече от асистент в университета. Ако е разбрал – значи е съучастник (или пряк участник) в кражбата и е за затвора?

Орешарски, разкрит си, така както бързо, бързо народът разкри поредната гадна схема на БСП и ДПС за овладяване на държавата. Всички си казвахме: „Абе комунистите и хората на Местан си плетат техните схемички, нищо ново под слънцето. Ама уж премиерът-финансист и неговите хора са някакви си там набедени експерти, ще свършат някаква работа.

Свършиха я – оставят държавата десетки пъти по-забатачена от последния им опустошителен престой на „Дондуков 1“. Ама този път бяха „напрегнати и амбициозни“. Нали така описваше приходната част на бюджета родният Остин Пауърс...опс – Чобанов. От толкова напрягане и амбиции не са събрали някакви си 350 милиона за полугодие, от които 150 само за един месец.

Иначе бяха много социални, с грижа към хората. С грижа към провалените си кадри, като онзи заместник-директор на Агенция „Митници“ – Николай Попов, който тихомълком сега е назначен за съветник на финансовия министър. Голяма работа, че е уволнен, разследван, с отнет достъп до класифицирана информация.

Ясно е – пак ни взимат за будали. Така и вчера при Кеворк ни взе за будала изпратеният на амбразурата Наско Мерджанов, който се извини на бедните, че нещо не я свършили както трябва. Да се извини на всички, защото още един подобен мандат и вече няма да има на кого да се извинява.

А наша работа е да описваме безобразията на БСП и ДПС, за да не стане като прочутия лаф за протестантския проповедник в Нацистка Германия. Който мълчал, мълчал, а накрая нямало на кого да се оплаче!

Ако бях на мястото на лидерите на опозицията сега щях от сутрин до вечер да въртя предизборния клип на „Коалиция за България“ от последните парламентарни избори. В него основен герой бе номинираният за министър-председател Пламен Орешарски, който с характерната си погребална интонация и физиономия а ла брат'чеда на Франкенщайн убеждаваше нашего брата, че пара имало, ама ГЕРБ не я събира.

Сигурно е прав, имайки предвид кинтите по обществените поръчки, приготвил да раздаде в последните дни на мандата. Вероятно там ще присъстват и жизненоважните отчисления за черните партийни каси в предизборната битка. Явно тези пари Борисов не е събирал – Орешарски очевидно е решил да покаже как се прави.

Значи не е тъп, по скоро е крадец!