Колко има Манолова по история

Като гледаме управляващите, явно от всичко най обичат Крим. Крим те приемат за нов символ на своята правда. Който е по-нагъл, той почели, казват те. Но мисля, че от целия Крим най-много обичат потьомкинските села. Да припомним: Екатерина, императрицата, чийто наследник е самият В.В.Путин, поискала от фаворита си княз Потьомкин да й покаже новото нейно завоевание, Крим. Да бе друг, щеше да се паникьоса. Нали по пътя дотам ще мине през половин Русия, ще види мизерията, липсата на пътища, глада. Князът всичко оправил. Пътували по вода, по реката, по реката, без деликатният царицин взор да се спира върху ужасиите. А по бреговете Потьомкин инсталирал декори на села, за да покаже на господарката си цветуща страна. Фасади, без нищо зад тях, с щастливо хилещи се селяни пред пищно изографисаните макети, и на императрицата-майка било от ясно по-ясно, че народът добрува. Селата по пътя й към Крим останали в историята с името потьомкински села.

Ето я мечтаната картина на Станишев, Орешарски и дружинката им. Бизнесът, казват, е щастлив. Е, вярно, бизнесът казва все по-ясно, че настоява да си ходят, но някакви потьомкински работодатели били казали на премиера, че го харесват – никой не ги е виждал, но той ги чува. Пенсионерите добруват, длъжниците са щастливи. Мая Ма свикала днес отново ходещите аними , които тя нарича обществен съвет. Били поискали от нея да уреди законодателни промени, които допълнитено да смачкат още банките, частните съдебни изпълнители, търговските вериги – каквото са им поръчали, това са поискали. Тя пък обещава, че било имало време парламентът да свърши тия поразии...

Цялата дружинка е научила историята небрежно. Не е забелязала главното – щом шашмата с потьомкинските села е била разкрита, значи ефект е нямало нито за княза, нито за империята. Всъщност дали нашите управляващи това ги интересува? Ние да му мислим, които сме някъде отвъд фасадата.