Днешният акт на БСП означава полуабдикация

Не може да правиш избори от Брюксел в България

В събота на нашата учредителна конференция ще дадем много ясната заявка, че ние ще водим диалог, ще търсим взаимодействие по националните приоритети с всички отговорни политически формации, с всички некорумпирани, ненатопени в корупционни или други схеми политически партии и граждански структури. Защото България има нужда от национално единение в този тежък момент. Това каза на пресконференция Георги Първанов, президент на България в периода 2002 – 2012 и председател на АБВ на въпрос, дали след приемането на поста евродепутат от страна на лидера на БСП Сергей Станишев, АБВ ще участва в коалиционни преговори с БСП за предсрочните парламентарни избори.

По повод напускането на Народното събрание от страна на лидера на социалистическата партия Георги Първанов допълни: „През 1923 г. се провежда известното септемврийско въстание, в резултат на което тогавашната Българска комунистическа партия е разгромена, нейното ръководство се изнася във Виена, там създава задгранично бюро и чрез това бюро се ръководи партията в продължение на няколко години. Може би сега сме свидетели на една подобна историческа аналогия. Очаквам да видя съставът на задграничното бюро, знам поне още един човек, който ще бъде включен, но повече от двама там не са необходими. Що се отнася до това, дали може да се очаква оздравяване в резултат на днешния акт на БСП, в случая става въпрос за полуабдикация – фактически той ще абдикира от голяма част от своите задължения по ръководството на партията и преди всичко по ръководството на предизборния процес”.

„Не може да правиш избори от Брюксел в България. Няма как да се случи това. Изборите означават ежедневна работа, дори чисто психологически искам да се поставя на мястото на хилядите симпатизанти на левицата, когато видят, че корабът е напуснат от този, който се именува капитан. Обикновено става обратното – капитанът напуска последен кораба”, каза още Георги Първанов.