Манолова: Ива Митева нарушава Конституцията с отказа си да свика извънредно парламента - bulgaria.utre.bg

Манолова: Ива Митева нарушава Конституцията с отказа си да свика извънредно парламента

12 септември 2021, 19:24 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    ИБГНИ

Тя призова Ива Митева да насрочи извънредно заседание на парламента в понеделник

Призовавам Ива Митева да насрочи поисканото извънредно заседание на парламента в понеделник, на което да се разгледа на второ четене закона за Бюрото за защита към главния прокурор. С отказа си да свика извънредно пленарно заседание председателят на Народното събрание нарушава Конституцията.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова на брифинг пред медиите днес.

Чл. 78 от Конституцията е кристално ясен – Народното събрание се свиква на заседание от председателя по искане на една пета от народните представители. Такова искане беше внесено с необходимия брой подписи от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Демократична България“ и няколко депутати от „Има такъв народ“. Така че, Ива Митева е длъжна да свика извънредно заседание, допълни Манолова.

Относно аргументът, че не са изтекли 72 часа от внасянето на Доклада на Комисията по правни въпроси, Манолова обърна внимание, че с актуализацията на бюджета беше направено изключение на това изискване, защото парламентът е решил друго.
Самата председателка включи в дневния ред актуализацията на бюджета преди да е изтекъл срокът от 72 часа след внасянето на доклада на комисията, припомни тя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета