Как да си намерим работа по време на огнището на COVID-19

Не очаквайте лични интервюта

Може би най-важният връх за вашето търсене на работа по време на криза като избухване на коронавирус е и най-очевидният: не очаквайте лично интервю. Благодарение на препоръките за социално дистанциране, повече компаниите се насочват към видеоконференции вместо лично интервю.

Ако ви се обадят след като сте кандидатствали на дадена обява за работа за едно от тези интервюта с уебкамера, ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да се радвате на повече успех:

1. Настройте пространството за интервюта

Уверете се, че имате тихо, не разсейващо място за провеждане на вашата страна на интервюто. Домашният офис е най-добрият, но можете да използвате всяко пространство, където членовете на семейството, домашните любимци или силните звуци няма да разсейват.

Опитайте се да изберете неутрален фон. В момента интервюиращите са по-гъвкави, но интервютата от вашето легло или баня ще продължат да се разглеждат като непрофесионални. По същия начин мивка, пълна с мръсни чинии или огромна купчина пране, няма да направи голямо впечатление.

2. Облечете се и се подгответе за интервюто

Облечете се за интервюто по същия начин, както бихте го направили, ако интервюирате лично. Това означава професионално облекло, добра хигиена и т.н. Не забравяйте да срешете косата си и да проверите зъбите си.

Единственото нещо, което можете да пропуснете: хубави обувки. Едва ли краката ви някога ще бъдат на видно място, така че ако ви е по-удобно с чехли, обуйте ги.

3. Подгответе се за интервюто

Направете домашното си, научете за компанията и позицията и се отнасяйте към процеса с правилното ниво на сериозност. Искате да заявите, че приемате тази възможност сериозно.

4. Къде трябва да гледате?

Погледнете във вашата уеб камера. Това е най-добрият начин да изглеждате, че гледате директно към интервюиращия. Много хора се разсейват от собственото си лице или други отворени екрани на компютрите си - не бъдете един от тях!

Доколкото е възможно, продължете да отделяте време и внимание на интервюиращия.

5. Изпробвайте вашата технология

Направете пробен старт с технологията, преди да се свържете с интервюиращия. Техническите проблеми по време на интервю наистина могат да развалят процеса. Уверете се, че знаете как се свързвате и какво трябва да изтеглите. Опитайте първо да стартирате програмата.

Много инструменти за видеоконферентна връзка изискват да предоставите достъп до вашата камера и микрофон, така че разполагайте с тях, преди интервюиращият да се опита да се свърже с вас.

6. Задайте допълнителни въпроси

Винаги трябва задавайте въпроси, преди интервюто да приключи, но по време на тази пандемия е задължителен един въпрос: задайте директни въпроси относно сроковете за наемане. Някои компании може да не наемат, докато избухването приключи.

Източник: nameri-rabota.com