Доц. Кунчев: Ще препоръчам на здравния министър нови мерки срещу COVID-19 за цялата страна

По думите му в следващите дни заболелите от коронавирус ще достигнат между 1500-2500 нови случая на ден

С новия си доклад ще препоръчам на министъра на здравеопазването нови мерки срещу COVID-19, които да важат за цялата страна. Toва обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БТВ.

По думите му в следващите дни заболелите от коронавирус ще достигнат между 1500-2500 нови случая на ден. Към момента настанените в болница са 3500, като според Кунчев те ще надхвърлят 4000-4500 души.

"Ново затягане на мерките е неминуемо там, където заболеваемостта е висока. Наложително е да се спазват 50% от капацитета на заведенията. Може да бъде наложена забрана за масови мероприятия като концерти и фестивали", каза още Кунчев.

Той допълни, че във Велико Търново и Търговище "развъдник" на заразата са станали сватби и семейни събирания с по 700-800 души гости. "На някои места в страната се наблюдава плато. Не е сигурно, че сме достигнали върха, но ако то продължи и последва спад - чудесно. Ако това е връхната точка, системата ще се справи", допълни Кунчев.

Здравният инспектор каза, че започването на училище със сигурност ще ускори процеса по заразяване, но са създадени условия за намаляване на риска.