ГЕРБ върна мандата на Радев, той им благодари за улеснението

ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство на Румен Радев, както бяха обявили.

Като излъчен за министър-председател това направи Даниел Митов и подчерта, че както са заявили в самото начало, те няма да правят опит за реализиране на този мандат.

„Благодаря ви за улеснението“, заяви с усмивка Румен Радев при връщането на мандата.

Представителите на ГЕРБ-СДС в лицето на Десислава Атанасова, Даниел Митов и Томислав Дончев останаха за разговори с Румен Радев.

От тук нататък президентът има седем дневен срок да реши на кого ще връчи третия мандат за съставяне на правителство.

Въпреки заявките на БСП, ДБ и дори ИБГНИ, които са последна политическа сила, при категоричния отказ на ИТН да участват в разговори за съставяне на кабинет, става ясно че отиваме на избори. Въпросът остава дали те ще бъдат заедно с президентските или ще бъдат на отделна дата. 

„Партиите, които се опитаха да се представят за алтернатива не успяха да се разберат за правнителство и се опитват да играят странни роли на опозиция при положение, че са взели важни роли в управлението като председател на парламента, комисии“, заяви след срещата и връщането на мандата Даниел Митов от ГЕРБ.

Той подчерта, че останалите партии са имали отговорността да съставят кабинет и се провалиха.

„В крайна сметка в продължението на този политически процес трябва да е ясно, че политическия диалог няма алтернатива и без разговори с ГЕРБ-СДС не може да се състави кабинет. Не очакваме да ни канят за съставяне с третия мандат, именно затова върнахме и втория мандат“, допълни още Митов.

Зам.-председателят на ГЕРБ-СДС поиска специално да поздрави Румен Радев и служебното правителство за продължаване на политиката на правителството на Борисов за закупуване на бойни самолети Ф-16. Митов подчерта, че депутатите на ГЕРБ-СДС ще ги подкрепят в това отношение и ще направят всичко възможно, за да реализират този проект. 

„Категорично и самият Румен Радев препотвърди, че разписките в края на изборния ден трябва да се броят в края на изборния ден, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ. Тя подчерта, че на предстоящите избори ще има много предизвикателства, тъй като има вероятност да се проведат избори 2 в 1, а на места и частични местни избори, което ще затрудни вота, ако е изцяло машинен.

Томислав Дончев бе допълни, че парламентарни заедно с президентски не е добре, както и да не са през седмица. Българските граждани обаче трябва да си дадат ясна сметка, кой доведе до този хаос. „Боя се, че в един момент ще злоупотребим с търпението на хората“, обяви още Дончев.