"Тренд": ГЕРБ повежда с 0,8% пред ИТН при нови избори, Христо Иванов равен с Нинова

Предсрочен вот би вкарал същите 6 партии в парламента

Предсрочен вот би вкарал в НС същите 6 партии, които са в момента в 46-ия парламент. Това показва национално проучване на изследователски център „Тренд“, проведено между 23 и 30 юли по поръчка на „24 часа“.

Социолозите отбелязват, че данните са към края на юли и не отчитат влиянието на номинацията на Пламен Николов и списъкът с номинираните министри.

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, с минимална преднина пред „Има такъв народ“ - с 0,8% води партията на Борисов пред тази на Слави Трифонов.

На изборите на 11 юли ИТН получи 24,08%, а ГЕРБ- 23,51% като разликата бе 0,57 на сто, но социологическите проучвания не отчитат вот в чужбина.

В битка за третото място остават БСП и „Демократична България” съответно с 14,5% и 14,1%. На 11 юли червената партия получи 13,39%, а ДБ - 12,64%.

Данните сега показват твърда четвърта позиция на ДПС с малко над 10% и 4,4 на сто за формацията „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

На 11 юли вотът за ДПС бе 10,71%, а за формацията на Мая Манолова, която още се наричаше “Изправи се! Мутри вън!” - 5,01%.

Проучването за електоралните нагласи при нови избори сочи, че под бариерата остават „Възраждане” с 2,9%, ВМРО с 1,9% и „Българско лято” с 1,1%.

51% смятат, че вотът на 11 юли е бил честен, на обратното мнение са 15%. Очевидно машинното гласуване повишава доверието към изборния процес, а и преобладаващото мнение е, че то трябва да остане - 57%, срещу едва 12%, според които гласуването с хартиена бюлетина трябва да се върне.

Само 8% са декларирали, че са се затруднили с машинното гласуване, това са преобладаващо възрастни хора. Във възрастовата група 70+ малко над една четвърт споделят за затруднения.

Подкрепата за работата на служебния кабинет е 40 % срещу 42 на сто, които не я подкрепят, според данните на „Тренд“.

В последните няколко месеца няма съществена промяна в дела положителни оценки за работата на президента, но намаляват отрицателните. През юли позитивните оценки за Румен Радев са 50%, а негативните 32%, сочат цифрите на изледователския център.