Според него никой не може да се ангажира с предварителна прогноза. Това зависи строго от темповете на заболяването.

"Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това, броят на заразените там е голям. След затварянето хората се заразяват. Мерките трябва да се прилагат умно“, каза Дончев.

"Държавата се опитва да помогне на бизнеса. Най-доброто, което можем да направим за тях, е да позволим да упражняват бизнеса си", добави вицепремиерът.

Той допълни, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си, въпреки ограниченията.

"Има мерки в защита на заетите, работниците и бизнеса. Няма мярка, която да гарантира приход на фирмата, като този при упражняването на реалния бизнес. Схемите за помощ, които бяха прилагани в началото на пандемията, се радваха на много по-голям интерес от тези сега“, обясни Дончев.

Според него едно от обясненията за малкия брой фирми, кандидатстващи за държавна подкрепа, е фактът, че някои от тях „са стъпили с единия крак“ в сивия сектор.

"Това води до един допълнителен уплах, че ще последват проверки от държавата. Нещо, което не сме мислили да предприемаме“, каза вицепремиерът.