Томислав Дончев: Не обмисляме оставка на кабинета

Имаме типичен сблъсък на партиен и държавен интерес, заяви вицепремиерът

Не обмисляме оставка, макар че конюнктурният политически интерес предполага, че по-изгодно е да се отиде на избори. Имаме типичен сблъсък на партиен и държавен интерес. Партийният предполага да отидем веднага на избори. Има проблем в опозицията, имаме многоброен протест. Държавният интерес обаче е в друга посока. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова ТВ.

„Не очаквам да загубим депутати, ако протестите продължат“, поясни той.

„Свободата на демокрацията работи чрез институциите. Няма как да имаме свобода и демокрация без институции и правила. Отнасям се с респект и внимание към всяко гражданско искане, включително и извикано на площада под Министерски съвет. Демокрацията е това. Винаги ще има някой недоволен. В такава ситуация политиците трябва повече да слушат и по-малко да говорят“, каза Дончев.

На въпрос дали влизат в ситуацията на Орешарски, Дончев посочи, че генезисът на този кабинет е бил различен. „При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание. Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат. Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно“, поясни Томислав Дончев.

„Не мога да разбера защо, когато арестуват действащ зам.-министър  всичко е наред, а когато има проверка по отношение на президентски съветник, не е добре. От години говорим колко е сериозна корупцията в България и когато някой предприеме конкретни действия за борба с корупцията, е лошо”, поясни вицепремиерът.

Той коментира и превишили ли са правомощията си полицаите. „Болно ми е, когато се стига до ситуация, при която едни български граждани се налага да е бият с други, особено, ако едните са с униформи. Тече проверка, която ще установи има ли нередни действия от страна на полицейски служител. Няма как, ако един полицай е нападнат, да не отвърне”, поясни Дончев. И заключи, че има конкретни неща, които трябва да направят до края на мандата.