Теменужка Петкова: Спряната сделка за ЧЕЗ не застрашава енергийната сигурност

Политика

20-07-2018, 10:02

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

КЗК забрани на „Инерком“ да придобие ЧЕЗ

Президентът Румен Радев разпространява непотвърдена информация, заяви енергийният министър

Няма опасност за енергийната сигурност на страната ни заради спряната сделка за придобиване на ЧЕЗ от страна на "Инерком". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред Btv. До финализиране на сделката ЧЕЗ е собственик на активите и подлежи на контрол и санкции, ако не изпълняват ангажиментите си, уточни тя.
Министърът посочи, че не може да се говори за българо-чешка търговска война заради спирането на сделките за ЧЕЗ и "Нова телевизия", а българското антимонополно законодателство е синхронизирано с европейските директиви. "Едва ли комисията се е произнесла без мотиви и доказателства. КЗК е компетентният орган, а ако има недоволни, те могат да обажалват решението в двуседмичен срок", каза още министърът на енергетиката.
Петкова подчерта, че развитието на казуса около ЧЕЗ показва, че българското правителство, премиерът или някой от кабинета не стоят зад сделката, която се реализира по чешките закони.
Относно ултиматума към президента Румен Радев министърът на енергетиката уточни, че от ГЕРБ са поискали от него доказателство за събрани от служебното правителство вземания за 1,6 млрд. лв., защото "сумата звучи невероятно". „Президентът Румен Радев разпространява непотвърдена информация. Може би това е фалшива новина“, каза още Петкова. И допълни, че министерството не разполага с такава информация. “Ако президентът има данни, да ги представи максимално бързо, защото българските граждани имат право да знаят“, допълни енергийният министър.