България договори внос на тютюн в Китай

Политика

07-07-2018, 15:02

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов: „16+1“ е формат, който цели укрепване на Европа

Китай намалява митата за внос на европейски стоки

„Разбрахме се за внос на до 10 млн. тона тютюн на пазара на Китай”, заяви китайският премиер Ли Къцян по време на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“ в НДК. Къцян съобщи, че страната му ще изкупи сушен тютюн от България, за да помогне на българския си колега в опитите да се намери пазар на продукцията на тютюнопроизводителите у нас. По различни дипломатически канали министър-председателят Бойко Борисов е отправил покана за такова сътрудничество преди срещата в София. Борисов поясни, че от години страната ни се опитва да намери пазар за тютюневите си изделия. Конкретно българското предложение към Китай включва и възможността Китай да предостави свои сортове тютюн, които да се отглеждат у нас, за да има гарантиран пазар на тази продукция.
Няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа, категоричен беше китайският премиер. Китай ще отвори по-широко своя пазар за внос на селскостопанска продукция от страните в Централна и Източна Европа, каза още Ли Къцян. И допълни, че сътрудничеството трябва да остане отворено и да се основава на принципите на прозрачността.
По време на срещата стана ясно още, че ще бъде създаден Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. Целта му е да помага навлизането на китайски фирми, участието им в търгове и процедури в ЕС, за да не се стига до наказателни процедури и провалени сделки. Китайският премиер е поел ангажимент правителството да свали митата за европейски стоки.