Бойко Борисов: „16+1“ е формат, който цели укрепване на Европа

Свят

07-07-2018, 11:03

Снимка:

ceec-china-bulgaria.org

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В София започва Седмата среща на върха "16+1"

Западните Балкани са свързани с развитието на Централна и Източна Европа, подчерта премиерът

„16+1“ е формат, който цели укрепването на Европа. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“ в НДК. Министър-председателят подчерта при откриването на бизнес форума, че правителствата на страните от Централна и Източна Европа трябва да положат усилия да успокоят ЕС, че тези срещи са полезни за Европа. Той изтъкна, че форматът дава нови възможности без да разделя. “Тези срещи ни помагат по-бързо да наваксаме изоставането си от старите страни членки на ЕС. На тях намираме финансиране за проекти, за които еврофондовете не достигат", каза Борисов. 

Премиерът Борисов посочи и големият брой на фирмите-участници на срещата в София - 1500. Той заяви, че днес се открива голяма възможност при сътрудничеството с Китай, страните от Западните Балкани също да се включат при реализирането на важните инфраструктурни проекти за региона. Борисов изтъкна, че темата Западни Балкани продължава да бъде на двенев ред. Според него само така, свързани с проектите в Централна и Източна Европа, страните от Западните Балкани могат да увеличат Брутния си вътрешен продукт, да развият пътната си инфраструктура, както и да привлекат пари за иновации. „Имаме рядък шанс. Китай гледа много положително на тези процеси и всяка страна има възможност да увеличи своя БВП, изграждайки своята транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура“, заяви  Борисов.

„Ако Европа бъде ослабена, това ще бъде лоша новина за Китай. Нашата страна насърчава колективното финансиране на проекти и се надява да предложи конкурентни проекти при равни стартови условия, съобразно с европейските изисквания“. Това заяви по време на форума председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Той подчерта, че вратата на “16+1” е отворена и за държави от ЕС и допълни, че китайската страна може да се възползва от българския опит и българските селскостопански продукти и да предложи свои индустриални продукти в страните от ЦИЕ. Ли Къцян акцентира, че за Китай е изключително важно отварянето на пазара в региона и ще работи за намаляването на митата за внос, за да се насърчи глобалната търговия.

Днес в София започва Седмата среща на върха "16+1" заедно със съпътстващ бизнес форум. Международното събитие събира у нас лидерите на 16-те страни от Централна и Източна Европа (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия) и на Китайската народна република.